Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
10.000 BC / foto: Warner Bros

10 000 př. n. l.: spousta vaty, málo akce

Godzilla, Den nezávislosti, Den poté, Patriot, Hvězdná brána, Univerzální voják. Stačí jen vyjmenovat Emmerichovy filmy a polovina čtenářů začne jásat a druhá skřípat zuby tak, až v okruhu pěti kilometrů popraskají skla.

magazin.cz
V podstatě mají všechny Emmerichovy snímky společné dvě věci. Jednak jsou monumentální. Zásadně se nezabývají menšími věcmi než je obří ještěrka, mimozemská invaze, zničení zeměkoule, či boj za samostatnost Ameriky. Takže Univerzální voják je u Emmericha v podstatě komorní drama.

A za druhé jsou jeho filmy naivní tak, až to skoro hraničí s retardovaností. Což vás může pobouřit, nebo – pokud se s tím smíříte –  můžete tenhle mix monumentálnosti a naivity považovat za roztomilý a bavit se u něj.

A ani 10 000 př. n. l. není výjimkou. Monumentální to je a retardované taky. Monumentálně.

Lovci mamutů

magazin.cz
Dobře, Godzilla si tentokrát vzala volno, aby si nechala přeleštit šupiny - ale místo ní tu máme hned celá stáda mamutů. A kdyby vám to nestačilo, tak i šavlozubého tygra a masivní masožravé ptáky. Čili, můžete být spokojení, na akci je zaděláno.  

Hrdinové příběhu jsou lovci mamutů s pečlivě zastřiženými vousy. Všichni jsou šťastní a za zvuků doprovodného komentáře loví ty velké chlupaté bestie... aspoň dokud se nevynoří jezdci na koních, nepřepadnou osadu a neodvedou lidi do otroctví.

Ano, tady se začíná hlásit o slovo Conan. Tedy až na to, že tenhle film je určený i dětským divákům, takže celý masakr spočívá v zabití jednoho, dvou lidí. Ale to je jen startovní výstřel, který vykopne hlavního hrdinu, aby se sebral a šel své soukmenovce zachránit.  A začíná to být čím dál lepší.

Hvězdná brána 2

magazin.cz
Emmerich se ani nesnažil předstírat, že mu jde o historickou věrnost...  a zeměpisnou věrohodnost proklál kopím a její kůží si vyzdobil jeskyni. Hrdinové během několika dnů překonají zasněženou tundru, velehory, tropickou džungli a poušť, aby se dostali k pyramidám, na kterých makají místo otroků mamuti.

Během té cesty potkají lidi snad všech ras (chybí snad jen Japonci), se kterými se spojí a vtrhnou do boje proti uchvatitelům (patrně z vesmíru). Všichni samozřejmě (shodou náhod) umí mluvit stejnou řečí a místo magneťáku vytahují ze sklepa slepce, aby odrecitoval zásadní fakta a zase byl zasunut zpátky (ještě, že se po přehrání zprávy sám nezničí).

Do toho tu máte ochočeného šavlozubáka, věštkyni s nadpřirozenými schopnostmi, velkou lásku k modrooké pramodelce a poselství o rovnosti, volnosti a bratrství. Úžasné. Začíná to jako Conan a končí jako Hvězdná brána. Jen to není ani zdaleka tak zábavné.
    
Velké nic

magazin.cz
Roland Emmerich přece jen dokáže režírovat - a tak scény, ve kterých se něco děje, jsou napínavé, efektní a zábavné. Jenže těch scén není zrovna moc a většinou tam hrdinové jen chodí a pronášejí proslovy jako vystřižené z budovatelského filmu padesátých let.

Emmerich se snaží o epický příběh... ovšem se scénářem, který by se hodil spíš k Pánovi šelem, nebo Komisaři Rexovi. Přitom je to zbytečné - kdyby se vykašlal na epičnost a udělal z toho ryzí conanovku, kde kráčí hrdina s obřím šavlozubým tygrem po boku a poráží jednoho ďábelského padoucha za druhým, tak by to bylo mnohem zábavnější.

Jenže takhle je tu mezi zábavnými scénami spousta nudné vaty, akce je málo a finální souboj je až nestydatě odbytý (v podstatě skoro žádný není). Takže většinu času asi budete uvažovat o tom, jestli to myslí Emmerich vážně, nebo jestli si z vás dělá srandu. A asi až do konce nepřijdete na správnou odpověď.

10 000 př.n.l., 10.000 BC, režie: Roland Emmerich, hrají: Cliff Curtis, Camilla Belle...

Hodnocení: 5/10   
V kinech od: 13.3. 2008
    
Podívejte se na trailer:

Půjdete do kina na 10.000 př.n.l.?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 84