Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kronika rodu Spiderwicků, / foto: Bontonfilm

Kniha, kterou byste neměli otvírat

Začíná to jako většina dětských bijáků. Přestěhováním. A to do místa, které je pro fantasy žánr přímo ideální. Do opuštěného domu v lese, kde kdysi dávno žil záhadný (a stejně záhadně zmizelý) vědec...

Mečem a rajčaty

magazin.cz
Ano, Kronika rodu Spiderwicků je dětská fantasy. Ale od ostatních exponátů z tohohle oddělení jí dělí dvě věci: je nebývale akční... a nebývale dobrá. A s ničím se příliš nemaže.

Na začátku je jen krátký úvod do neradostné rodinné situace, lehké představení hrdinů a hned se objevují první pišišvoři.

Než se stačí divák znudit obvyklou situací „hrdinovi nikdo nevěří“, už skřeti odtahují jednoho z rodiny do hlubin lesa a je nutné jednat. Tempo se stále zrychluje a přitvrzuje a finále už připomíná fantasy verzi bitvy u Alama. Ne, nečekejte scény, ve kterých si budou malí hrdinové cpát střeva zpátky do rozpáraného břicha, ale na to, že je to dětský film, tak akce nepůsobí roztomile, ani komicky – působí skutečně napínavě.

magazin.cz
Vůbec si Kronika rodu Spiderwicků na roztomilost moc nehraje. První sympatický skřítek se s oblibou mění v miniaturního Hulka, prasečí klaďák se dloube ve všech tělesných otvorech a žere ptáčky, magický zrak získáte tak, že vám skřet flusne do oka a děti své protivníky skutečně zabíjejí - pomocí chladných zbraní i rajčatové šťávy.

Což je nutné ocenit.
    
Mágové a režiséři    
Režisér Kroniky Mark Waters zatím točil hlavně teenagerské komedie (Mezi námi děvčaty, Protivný sprostý holky), ale tady dokázal, že zvládne nejen fóry, ale že dokáže z tuby své invence vymáčknout i pořádnou dávku napětí a akce. Že prostě dokáže to, na čem většina os

magazin.cz
tatních tvůrců pohořela.

Při vytváření fantasy hitu mu samozřejmě pomáhají i herci. Freddie Highmore (Karlík a továrna na čokoládu) si tu celkem přesvědčivě zahrál dvojroli dvojčat. Chvílemi to sice, ve snaze je odlišit, trochu přehání a tak jedno chvílemi vypadá jako nezletilý homosexuál a druhé jako motorkář ze základky, ale když jsou sólo, tak to funguje skvěle.

Potěší i milfoidní Mary-Louise Parkerová... i když jsem od ní pořád čekal, že začne prodávat trávu (čímž si přivydělávala ve stejnojmenném seriálu) a dobře hrají překvapivě i ti herci, kteří vznikli v útrobách počítače.

Pecka nejen pro cucáky

magazin.cz
Jasně, není všechno dokonalé. Dost často problémy vznikají z toho, že hrdinové s sebou stále tahají knihu, ke které se jejich protivník snaží dostat, místo aby jí nechali doma v bezpečí. A taky chvíli trvá, než si člověk zvykne na hudbu Jamese Hornera, která burácí až skoro komicky. Ale to je jen pár zlobřích bobků pohozených na efektním květinovém záhonu.

Kronika rodu Spiderwicků je dětský film, u kterého bude napětím poposedávat i člověk, který se bojí spíš kornatění tepen než poznámky v žákovské. Což je skoro zázrak.
    

Kronika rodu Spiderwicků, The Spiderwick Chronicles, USA 2008, režie: Mark Waters, hrají: Freddie Highmore, Freddie Highmore, Mary-Louise Parker, David Strathaim...

Hodnocení:
8/10
V kinech od: 20. 3. 2008

Zajdete na film Kronika rodu Spiderwicků?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 49