Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dfens / foto: Shutterstock

Největší filmoví antihrdinové

S tím, jak se točí stále více filmů, se pojí únava z idealizovaných hrdinů, kteří páchají jenom dobro.

Lidé si začínají uvědomovat, že takhle nikdo nejedná, že člověk není od přírody dobrý a že má aspoň nějaké temné stránky. Od filmových hrdinů to proto žádají.

Nemluvíme tu přitom o typických padouších, kteří jsou pro změnu naprostými protiklady idealizovaných hrdinů, tedy čiré zlo, mluvíme tu o postavách, které třeba páchají heroické činy, ale používají k tomu nevybíravé metody. Jejich záměry nemusí být nejčistší a cynismus je jejich prostředním jménem. Tak kohopak máme na mysli?

Mad Max
Mad Max je ideálním archetypem anti-hrdiny. Vede svou pomstychtivou válku v naprosto zdevastovaném světě. Pokud už se rozhodne pomoci dalším přeživším, nejprve se nezapomene přesvědčit, zda mu i oni mají co nabídnout. Je to dokonalý samotář, lidi snad i nesnáší. Ve třetím díle zarytě odmítá nabídky těch, kteří ho milují a chtějí se o něj starat. Do společnosti se vydává jen tehdy, když se zdá, že by něco ztratil, kdyby tak neučinil.

magazin.cz


Snake Pliksen (Útěk z New Yorku)
Snake je ztělesněním na první pohled drsného, snad až špatného chlápka, který spáchal lecjaký zločin, nesnáší vládu, miluje chlast i cigarety a slovo autorita mu naprosto nic neříká. Ovšem takového člověka z něj udělalo okolí a zkažená společnost. Jakmile přijde na věc, prokazuje Snake více morálky než „dobří hoši“. Jednak proto, že nemá co ztratit, jednak proto, že tam uvnitř je to dobrý člověk. Samozřejmě ale většinou myslí jen na sebe a kouká po tom, z čeho by něco mohlo kápnout.

magazin.cz


Harry Callahan (Drsný Harry)
Naprostá ikona všech policistů, kteří do svých rukou s oblibou berou i soudnictví. Má jasnou představu o zločincích a neváhá přestupovat (jejich) práva. Nějaké kancelářské zákony mu vůbec nic neříkají, působí zapškle a chce svou práci dělat co nejlépe. Je naprosto neúplatný, o peníze mu nejde, žádá pouze spravedlnost. A domnívá se, že metr na ní má pouze on sám. Jeho metody ale samozřejmě slaví úspěchy.

magazin.cz


Blondie (Dolarová trilogie)
Po Drsném Harrym druhá role antihrdiny v podání Clinta Eastwooda. Tenhle člověk zkrátka postavy pohybující se v „šedé zóně“ umí. Muž beze jména nebo také Blondie je toho nejlepším důkazem. Jde o jednu z nejvýraznějších westernových postav. Zabiják s temnou minulostí a žádnou budoucností. Není příjemný, ale je spravedlivý. Je to vrah a je si toho dobře vědom. Zabíjí ale jen další vrahy. Není dobrý, není špatný a ví, co je to čest. Ideální antihrdina.

magazin.cz


D-Fens (Volný pád)
Tohle je naprosto kultovní postava. Spousta lidí kvůli D-Fensovi snímek Volný pád miluje a zhruba stejné množství ho pro něj nenávidí. Michael Douglas tu hraje obyčejného úředníka, kterému se ve filmu neřekne jinak než D-Fens (od „defense“, což znamená obrana), který se chce jednoho dne dostat z práce domů, na oslavu narozeni své dcery. Jenže nemůže, uvízne v zácpě a hrozně se naštve na společenský systém. Rozhodne se bránit, a to tak, že mu přeskočí a začne být neskutečně brutální a násilný ke všemu, co potká. Stane se z něj člověk, který zašel příliš daleko.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 128