Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Martin Moudrý, Konec křížů / foto: Leonardo

Utopit se v potocích krve

Krev, tělní tekutiny a explodující části lidských těl – to je Konec křížů.

Máte-li pocit, že je na trhu s akční/sci-fi/hororovou četbou absolutní nedostatek titulů, nejste v tom sami. Stejně uvažuje zřejmě i autor Konce křížů a stejně to vidí v úvodu této knihy i hlavní hrdina Ondřej. Bohužel to je zhruba jediné, v čem je možno se všemi souhlasit.

Varuji však radši hned v úvodu. I když pojetím tato kniha jednoznačně zapadá do oblíbeného žánru akční/sci-fi/horor, jako o podařeném titulu se o ní asi dá jen těžko mluvit.

Kterak slepé kuře našlo zrno
Nevěříte? Přečtěte si Konec křížů. Snad neprozradím mnoho, když několika slovy popíši úvod děje.

Mladý, znuděný, čerstvě dívkou opuštěný, funící, potící se mladý muž Ondřej nalezne v podivném podzemním antikvariátě opravdový - a teď světe div se - Necronomicon. Co by se dalo s takovým opravdickým Necronomiconem dělat, si už každý dokáže představit. Pro ty, kteří to netuší, snad doplním, že to je jako najít kdesi prsten princezny Arabely společně s Rumburakovou příručkou „ Pohádkovým padouchem snadno a rychle.“

magazin.cz
S jistou dávkou nadsázky, děkuji autorovi za ní, tam mimo jiné najde i třetí díl Cesty krve. Tím je však doposavad trpělivému čtenářovi jasné, kam si autor chodí mlsat perníček a zbytek knihy se dá buďto rychle přečíst a nebo zavřít, zahodit, zlikvidovat žehem a nebo prostě za trest darovat nevlastnímu otci. V opačném případě vám hrozí šok z nedostatku fantazie, kombinovaný s absolutní literární deprivací.

Pokud se rozhodnete, že ušetříte nevlastního otce od příšerného zážitku, který mu ostatně jistě patří, tak zjistíte, že čarovat je vlastně naprosto jednoduché a smrt není to poslední, co vás v životě může potkat.

Víc bych ale prozradil co bych nechtěl, ono toho mimochodem o moc víc v knize není. Snad jen, že na scénu vpadnou bez ohlášení šílení satanisté, ještě ujetější než satanisté že jsou jistí služebníci boží, dozvíte se o tom, jak to vypadá, když na Zemi zavládne Peklo a pokud se vám podaří textem přebrodit potoky krve až na konec, zjistíte, jaké to je zamilovat se do Smrti.

O levných kopiích a velkých tématech
Konec křížů je čistokrevný akční horor s prvky sci-fi. Bohužel autor nevyužil obrovský potenciál nadreálného světa a nedostatek invence nahradil bezduchou, zato mohutnou akcí.

S každou přečtenou stránkou je jasnější, jak se to celé snaží nabrat drive kulhánkovských textů, jak se to pokouší o cynický humor Kopřivových dialogů, ale drhne to jak ukrajinská uklízečka schody na sucho.

Takřka vždy slibně nastartovaná zápletka skončí rychlou likvidací nemluvněte (nejlépe sedmi) a několika úvahami na téma Bůh a já, Satan a my, popř. kombinací obojího, spojenou s kopírováním zmíněných autorů. V rámci žánru naprosto zapadá do šedi průměru a není, co k tomu dodat více.

Někoho potěší, někoho ne…

Tato kniha si díky opravdu mohutné dávce explozí, sonických třesků a množství prolité krve najde sama jistě mnoho nadšených obdivovatelů - těm nechci hanit něco, za co utratí bezmála tři sta korun.

Ti ostatní, kteří očekávají něco víc, mohou dle návodu spáchat pomstu na nevlastním otci, všem hodným nevlastním otcům se tímto pochopitelně omlouvám, neboť ti si jistě tak strašný trest nezaslouží – leda by byli tak moc „hodní“, že by vám Konec křížů koupili k narozeninám. Potom bychom museli s obavami očekávat druhý díl.

Martin Moudrý, Konec křížů, nakl. LEONARDO, brož. 560 stran, obálka Martin Žák, cena 266,- Kč.

Hodnocení: 3/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 33