Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stmívání: Nový měsíc / foto: Shutterstock

Úspěch filmu závisí na matematice

Spočítat se dá zkrátka všechno, třeba i filmové zážitky.

Už se vám někdy stalo, že film, který jste právě shlédli, ve vás vyvolal pocity, že jeho tvůrci sledovali nějaký vzorec? Ten pocit byl pravděpodobně oprávněný!

Na herci a režii nezáleží?
Vědci totiž přišli na to, že moderní velkofilmy, takzvané blockbustery, často sledují matematickou formulku, která zaručuje divákovu pozornost.

Na úspěchu filmu tak má známý herec či skvělá režie o dost menší podíl, než se dosud mohlo zdát. O úspěchu by totiž měly rozhodnout pravidelně se obměňující záběry o určité délce.

Vědci z Cornellské univerzity v New Yorku toho analyzovali opravdu hodně. Podrobně prostudovali 150 filmů z období mezi lety 1935 a 2005. Šlo o dramata, komedie, akční filmy, zkrátka všechno možné.

Zjistili přitom, že se ve většině novějších zkoumaných filmů objevují záběry o stejné délce, které se vracejí na základě pravidelného vzorce celý film.

Stále více vzorečkových filmů

Ostatně, odpovídá to experimentu provedeném v devadesátých letech, který jasně doložil, že tento pravidelný, opakující se vzorec přitahuje lidskou pozornost.

Jinými slovy, od takto koncipovaného filmu se lidem mnohem hůře odtrhává.

Vědci navíc předpovídají, že především hollywoodské filmy, které vzniknou v příštích padesáti letech, budou tomuto vzorci odpovídat stále více a silněji.

Mezi snímky, které tento vzorec významně následují, patří série Hvězdných válek, ale třeba i Pretty Woman nebo Rebel bez příčiny.

Zbývá jen doufat, že se filmařské řemeslo přeci jen nesmrskne do podoby naplňování vzorečků a že úspěchy takových filmů nezbrzdí invenci jiných.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 35