Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jan Hlávka - ODPLATA 1- ZEMĚ PROKLETÝCH / foto: Triton

Pomsta nejlépe chutná horká a krvavá…

Osudy agenta JFK jsou spletité...

John Francis Kovář je oficiálně zpět ve službě jen krátce, ale Agentura se tváří, jako by se nic nestalo, a vysílá JFK na další tajnou a nebezpečnou misi do světa Sayed-Nefer. Situace je opět komplikovanější o zákulisní souboje o vliv uvnitř Agentury mezi jednotlivými odděleními (a jejich šéfy) navzájem. Začíná souboj s časem, s hledáním odpovědí na otázky, které neměly být nikdy vysloveny, a legendy, které měly zůstat navždy pohřbeny pod nánosy agenturního prachu se přicházejí pomstít…

magazin.cz
Jan Hlávka patří k nejmladší autorské generaci v týmu JFK a bohatě uplatňuje svoje zkušenosti získané mimo jiné z povídkářské soutěže Ikaros (vítěz ročníků 2005, 2006) . V minulosti se již prezentoval titulem Zatmění z této série a nyní přichází se dvěma díly ODPLATA 1 – ZEMĚ PROKLETÝCH, ODPLATA 2 – POMSTA VYVOLENÝCH.

JFK mezi chorobami
V prvním díle se JFK jako člen speciálního komanda dostává do světa Sayed-Nefer, světa decimovaného šílenými bestiemi a nakažlivými chorobami, kde zbytky (potajmu se navzájem požírajícího) lidstva přežívají v poslední baště jakž takž udržované civilizace. Cílem plánovaného útoku je likvidace místní vládkyně Asenat.

Akce je však zmařena a JFK záhy upadne do zajetí. Pobyt – byť v roli zajatce – Johnovi odhalí mnohé skutečnosti ze zákulisních bojů uvnitř Agentury a uzavře s Asenat, která žije jen pro pomstu Agentuře, jakýsi pakt o neútočení. Když nakonec pomůže zlikvidovat Zvrácence (bytost s nepředstavitelně destruktivním apetitem), vyslouží si od Asenat propustku zpět.

magazin.cz
JFK a spiknutí
Druhý díl začíná Kovářovým probuzením z bezvědomí a s částečnou ztrátou paměti. Postupně se mu však paměť vrací a rozplétá nitky spiknutí uvnitř Agentury snažící se zničit důkazy o existenci Ultimativního oddělení. Setkává se opět se starými přáteli a společně vyráží na zteč přesně ve stylu JFK, s velkou palebnou silou, bez podpory a proti všem.

Plusy a minusy
Oba díly Odplaty splňují veškeré nároky náročného čtenáře tohoto druhu literatury. Vzhledem k tomu, že v EF dali opět příležitost mladému, schopnému a neokoukanému autorovi, vznikl text, který nepostrádá od začátku do konce na čtivosti, je nabitý akcí, plný zvratů a překvapení, ale hlavně je napsaný stylem, který do bezmála jednadvacetidílné série přináší opět závan čerstvého vánku zvící však pořádného tornáda.

Byť se příběh musel rozložit do dvou dílů, neztrácí ani na okamžik dech a znalci série ocení propojení skoro všech hlavních postav ze světa JFK do jednoho příběhu, což s sebou nese především v druhém díle pořádnou porci akce.

Malým mínusem jsou kurzívou psané Mezihry uvnitř textu, které mají za účel osvětlit některé pasáže příběhu a dotvořit pohled zvenčí na neobvyklý svět okolo agenta JFK, maličko to tříští pozornost a často svádí k přeskočení, bohužel tak čtenář potom přijde o spoustu narážek a faktů.

Janu Hlávkovi dávám palec nahoru, myslím, že důvěru EF nezklamal a na světlo vyšly dvě knihy, které opravdu stojí za to přečíst.


Jan Hlávka - ODPLATA 1 - ZEMĚ PROKLETÝCH / ODPLATA 2 - VZPOURA VYVOLENÝCH, obálka Jan Doležálek, vydal Triton v edici Trifid v roce 2009, brož. 188/191 stran, 139,- Kč.


Hodnocení: 8 ½ /10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 13