Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
RED / foto: HCE

RED jsou radikálně extrémní důchodci

Tyhle důchodce byste si v tramvaji netroufli nepustit sednout...

Na začátku všeho, jak už to bývá, byl komiks. Jednoduchý akční příběh o vysloužilém agentovi, kterého se jeho zaměstnavatelé snaží zbavit, on se naštve, jde a všechny pozabíjí. V podstatě to byla jen jedna dlouhá brutální akční scéna, při které se hrdina jako buldozer valí ke svému cíli. Zábavné, ale s příběhem komplikovaným asi jako otevření pytlíku křupek.

Film nemá s komiksem skoro nic společného. Za prvé: není tu jeden hrdina, ale celý tým. A za druhé: je to akční komedie.

magazin.cz

Sranda s důchodci
Děj není třeba řešit. Na Bruce Willise, který si užívá důchodu a flirtování s telefonní operátorkou, najednou nastoupí likvidační tým. Chudák tým. Než stihne říct Smrtonosná past, je po něm. Bruce Willis chce zjistit, co se děje a kdo mu jde po krku - a aby se to dozvěděl, musí dát dohromady své bývalé kolegy... a protivníky. A náplň filmu je hotová.

RED je především skvělá příležitost pro starší herce, kteří si chtěli ještě jednou užít pořádnou akční roli (to se netýká Bruce Willise – ten bude hrát akční role i v devadesáti). A o užívání si film je.

Je to akční pohodovka, plná fajn hlášek a sympatických hrdinů... nikdo by nevěřil, že experti na mokrou práci můžou být takoví bezva lidi. S nimi film uplyne jako voda (nebo spíš jako čerstvá tepenní krev). A ani tolik nevadí, že akce tu zase tolik není a rozhodně žádná taková, kterou byste si zaznamenávali do deníčku. Hrdinové táhnou.

magazin.cz

Bídáci a hrdinové
Obsazení je hvězdné. Za hlavního hrdinu je tu Bruce Willis, který si celý film vystačí se svým obvyklým potutelným úsměvem. Jasně, moc se nepředře, ale vypadá cool a to je důležité.

Morgan Freeman má menší roli, než by si zasloužil... až se skoro zdá, že měl nějakou jinou práci, nebo neměl čas, a tak mu byl part podstatně zkrácen.

Asi nejlépe dopadl John Malkovich. Jako obvykle hraje psychopata, ale tentokrát s dětskou trucovitou mentalitou, která se projevuje obvykle ve chvíli, když ho jeho kolegové nenechají někoho zabít. Scény s Malkovichem jsou nejzábavnější.

magazin.cz

Do týmu ještě patří sniperka v podání Helen Mirren, ruský agent Brian Cox... a aby tam byl někdo pod padesát let, ze seriálu Tráva zaskočila Mary-Louise Parker, která je ve filmu od toho, aby kulila oči, když někdo z dědků řekne hlášku. Do toho si z kmetů přihoďte ještě Richarda Dreyfusse a Ernesta Borgnina, u kterého mě vždycky překvapí nejen, že hraje, ale že ještě žije – je mu už skoro sto let! Vážně epesní domov důchodců.

Zatímco hrdinové jsou v pohodě, tak padouši pokulhávají. Chybí tu silnější záporák. I když má Karl Urban charisma, tak je to dost rozporuplná postava na to, aby jí člověk přál kulku mezi oči. Čili není pořádný protivník, ani nějaký zřetelnější cíl, a i samotné finále je dost zklamáním. Ale jelikož se v celém filmu něco dělo, tak se slabý konec dá celkem překousnout. Koneckonců, jak už jsem psal, nejde tu ani tak o akci, jako o atmosféru a užívání si pobytu se starými známými.

magazin.cz

U snímku RED se nabízí srovnání s filmy jako A-Team či Zatím spolu, zatím živí... a v obou srovnáních RED vyhrává na celé čáře. Prohrává pouze s Expendables, což je celkem pochopitelné. Dědci z Expendables mají daleko větší bicepsy.

RED, USA 2010, 111 min., Režie: Robert Schwentke. Hrají: Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren.


Hodnocení: 7/10
V kinech od: 28. 10. 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5