Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdeněk Svěrák / foto: Korzo

Český lev vegetariánem

Zdeněk Svěrák si postaví Českého lva za počítač. Už tam má dva.

Zdeněk Svěrák se cítil ve zvlášť povznesené náladě, když získal Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii. „Lucerna je přece naše Carnegie Hall, tady bylo tolik významných událostí, že když jsem vyšel na scénu a viděl před sebou diváky, celý můj život se mi prohnal hlavou. Prostě jsem si to užil,“ svěřil se Zdeněk Svěrák (74), který si dá sošku Lva za počítač. „Mám tam už dva. Je to jejich doupě.“

Akademici, kteří Lvy rozdávají, jsou asi poněkud depresivně naladění. A tak se filmem roku stala Pouta – estébácký thriller Radima Špačka.

magazin.cz

„Je to pro mne super,“ řekl nadšený syn poradce bývalého prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček, který zářil radostí nad úspěchem svého dítka. Vždyť také získal pět Českých lvů.

Ovšem diváci zhodnotili českou kinematografii za loňský rok poněkud jinak než akademici. Nejúspěšnějším filmem roku se staly Ženy v pokušení režiséra Jiřího Vejdělka (39).

„Jsem spokojený především proto, že diváci přiměli akademiky, aby nám toho Lva dali. A Eliška Balzerová, která dlouho už ve filmu nehrála, se vlastně stala playmate za rok 2010. Lva si dám jako těžítko na nové scénáře, aby mi neulétly papíry s nějakými pěknými scénami. Teď točím Muže v naději,“ prozradil Vejdělek.

magazin.cz

Eliška Balzerová (61) si postaví sošku Lva Za nejlepší vedlejší roli na poličku hned vedle lvice Elsy, „takže se třeba ještě rozmnoží“.

Stejně jako Zuzana Bydžovská (49), která získala Českého lva za hlavní roli ve filmu Mamas a Papas, rozdávala i Eliška Balzerová na všechny strany jen úsměvy. Zato Ondřeji Malému (45), jenž obdržel Cenu za herecký výkon v hlavní mužské roli v Poutech, se prý pořád třásla kolena.

magazin.cz

Letošní večer předávání cen České filmové a televizní akademie uváděl Jan Budař (34) s noblesou a elegancí společně s taneční skupinou The Pastels. Svěřil se, že se na něj dennodenně tři neděle připravoval.

magazin.cz

Slavnostní večer příjemně překvapil svou jednoduchou kultivovaností. Nepřekvapil jen Bolek Polívka (61), který už při předávání Českého lva za nejlepší film sotva artikuloval.

magazin.cz

Následoval vegetariánský raut, který všichni přítomní každý rok odmítají, a přece se na něm vždycky tísní, aby něco okusili. Letos byly nejúspěšnější lahůdkou pečené brambory s cibulkou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2