Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rande / foto: sxc.hu

Kdo má platit na prvním rande?

Každá to někdy zažila. První rande se sympatickým chlapíkem. Příjemnou večeři, oťukávání, smích, vzájemné poznávání se a pak? Rozpaky, kdo vlastně co platí… Jak to řešíte vy?

Všeobecně se předpokládá, že účet za večeři zatáhne muž jako pravý gentleman. Podle zvyků staré školy pak ženám pomůže do kabátu a doprovodí je domů, aby jim zajistil bezpečí před nástrahami nočního města.

 

Přesto je stále více žen, které si raději uchovají nezávislost a platí za sebe za každých okolností. Přinášíme názory dvou žen, každý je jiný, každá má své důvody.

 

Jaroslava, 34 let: Platí muž

„Myslím, že patřím mezi emancipované ženy a ve spoustě ohledů jednám pragmaticky a nezávisle. Ale co se týká vztahů, dbám naopak na zvyky takové té staré školy. Jsem ráda, když na první schůzce zaplatí muž, nestydím se za to, že se nechám pozvat, necítím se ani nijak špatně. Nevidím k tomu důvod.

 

Opravdu mě nikterak nenadchne, pokud muž na první schůzce nehrábne po účtu a jen rozpačitě kouká, co se bude dít. Nepovažuji takové jednání za mužné. Takové jednání mne spíše znechutí. Samozřejmě ale souhlasím, že později v nějakém dlouhodobém vztahu či třeba v manželském svazku by to mělo být padesát na padesát. Ale první rande je jiné.“

 

Anička, 23 let: Platím si své

„Raději si na první schůzce zaplatím sama, aby si svou platbu muž nevysvětlil tak, že bych mu měla být za něco zavázána, že jsem k něčemu svolná, že bych mu to měla jakkoliv oplatit.

 

Takže si to, co sním, platím sama, chci zásadně placení zvlášť a platím si své. Nemám potom špatný pocit, že muž má nade mnou navrch a nemám obavy z příští schůzky ani z toho, jaká budou očekávání na to, co se bude dít po večeři.“

 

A co si o tom myslíte vy? Měl by na první schůzce platit muž? Nebo by si raději měla žena uchovat jistou porci nezávislosti a zaplatit si své? Napište svůj názor do diskuse.

Jak to tedy řešíte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 701