Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Historie násilných sexuálních praktik

Násilí jako součást sexuálního života není výmyslem moderní doby. Násilí spojené se sexualitou najdeme běžně v přírodě. Celá řada nejrůznějších živočichů projevuje násilí při páření. A ne vždy je brutálním agresorem v

V přírodě není ničím neobvyklým, že sameček zemře během pohlavního styku. Často se totiž stává, že roztoužená samička svého partnera po sexuálním spojení bez milosti sežere. V některých případech začne samička samce požírat ještě během samotného sexuálního aktu. Samec v tomto případě buď páření nedokončí, nebo ho ještě chvíli provozuje s ukousnutou hlavou. I takto tedy může v přírodě vypadat pohlavní styk.

Sadistické sexuální praktiky se objevily již v dobách antiky. Ve starověkém Řecku zasáhl sadismus i do jinak ušlechtilého divadelního umění. Diváci rádi zhlédli představení v podobě hororu. Často se na jevišti odehrávalo takové drama, při kterém byl herec skutečně brutálně mučen, v extrémním případě dokonce zavražděn ostatními herci, a to rovnou na podiu. Nejednomu nešťastníkovi byl přímo na jevišti uříznut penis. Z tohoto důvodu se zájem o divadelní angažmá mezi herci postupně snižoval.

magazin.cz

 

Starověký Řím se v brutálnosti starověkému Řecku vyrovnal. Sadistické praktiky zde byly na denním pořádku. Objevovaly se také v divadelním umění, ale rovněž v každodenním životě občanů. Krutost se ve starověku vyskytovala v tak velké míře pravděpodobně v důsledku chybné výchovy v antických školách. Starověcí učitelé totiž často používali až nepřiměřené tělesné tresty. Děti ve školách tak dostávaly rány holí, bičem či koženým býkovcem. Tresty se ve školách nepraktikovaly pouze za nějaký špatný čin či za neposlušnost. Někdy byly pouze jakýmsi preventivním opatřením, které patřilo k běžné výchově dětí.

 

Archeologové odkryli v Pompejích unikátní nástěnnou malbu. Ta zobrazuje tresty dětí v římských školách. Na fresce nám její autor ukazuje asi patnáctiletého chlapce, který visí nahý na zádech chlapce druhého. Ten mu velmi pevně svírá paže. Za ním uvidíme klečícího chlapce. Ten mu zase pevně drží nohy tak, aby se nemohl ani pohnout. Nad touto skupinkou hochů stojí přísný vychovatel a ubohého chlapce bičuje.

magazin.cz

 

Tělesné tresty museli také snášet synové římských panovníků. Jejich vychovatelé je často až brutálně bili. Dnes se psychiatři většinou shodují na tom, že kruté tělesné tresty v mládí mohou mít vliv na vznik sexuální úchylky sadomasochismu v pozdějším věku.

V současné době se již ve výchově i v sexuálním životě neobjevuje taková krutost, jako tomu bylo dříve. Některé prvky násilí však v sexu najdou uplatnění dodnes. Mnoho párů nedá při erotických hrátkách dopustit třeba na štípaní, kousání, škrábání nebo sání. Takovéto jemné násilí může být velmi vášnivé a vzrušující. Sexuální sadismus má však dvě podoby. Projevuje se buď běžnou, normální formou, nebo pak úchylnými podobami. Někdy je velmi obtížné najít hranici mezi těmito formami.

Důležitým kritériem pro rozeznání dvou forem je dobrovolnost zúčastněných a nepřítomnost trvalých následků. Sadismus v normální podobě je násilí při erotických hrátkách absolvováno dobrovolně ze strany obou partnerů. Násilí dvojici přináší v tomto případě potěšení a neobjeví se u ní trvalé tělesné poškození.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1