Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spojení / foto: shutterstock

Antikoncepce bez pilulek existuje, ale má svá rizika

Celá řada lidí spoléhá na přerušovanou soulož coby formu antikoncepce. Tato metoda je sice nejlevnějším, ale také nejméně spolehlivým řešením. Riziko nechtěného otěhotnění je vysoké, stejně jako riziko přenosu pohlavních chorob.

Coitus interruptus, tedy přerušovaná soulož, je vůbec nejstarší antikoncepční metodou. Zmínku o ní najdeme v Bibli, kdy tento způsob ochrany před početím praktikoval Onan – aby neotěhotněla žena jeho bratra, se kterou se stýkal, „vypouštěl semeno na zem“.

Jak již bylo zmíněno, přerušovaná soulož rozhodně nepatří mezi nejspolehlivější antikoncepční metody. Podle odborníků tato metoda selhává v 15 až 28 procentech případů. K otěhotnění totiž stačí i nepatrné množství preejakulátu, který obsahuje spermie. Další riziko představuje, že muž špatně odhadne čas přerušení soulože. Při praktikování této metody se rovněž nedoporučuje opakovaný pohlavní styk, při kterém hrozí, že se spermie dostanou do vagíny, protože na penisu mohou zůstat zbytky preejakulátu. Dalším velkým nedostatkem přerušované soulože je fakt, že nezabraňuje přenosu pohlavních chorob. V tomto směru zůstává nenahraditelným kondom.

Ve vyspělých zemích je tato forma antikoncepce na ústupu. Třeba ve Spojených státech amerických se na ní spoléhají pouhá dvě procenta populace. Naopak v Turecku, ale také třeba v Polsku, tuto metodu praktikuje zhruba třetina lidí! Bohužel také u nás vysoké procento mladých lidí (kolem 25 procent) užívá jako jedinou formu antikoncepce právě přerušovanou soulož. Alarmující je zejména zjištění, že se více než polovina mladých lidí chrání právě tímto způsobem při svém prvním pohlavním styku.

Některé páry sice úspěšně praktikují přerušovanou soulož klidně několik let, dalo by se však říci, že mají zkrátka štěstí, než aby tento fakt potvrzoval spolehlivost metody. Je navíc dokázáno, že zmíněné případy úzce souvisí se sníženou plodností jednoho či obou partnerů. 

Pokud chcete mít skutečně jistotu, že se vyhnete nechtěnému početí a zejména se chcete vyhnout riziku přenosu pohlavních chorob, volte raději jinou formu antikoncepce. Nejlépe mechanickou, nikoliv nějaké pilulky. Je známé, že hormonální antikoncepce může způsobovat neplodnost.

Antikoncepce bez pilulek existuje, ale má svá rizika

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!