Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Starší žena a mladý muž / foto: shutterstock

Může fungovat partnerství s větším věkovým rozdílem?

Říká se, že věk je jenom číslo. A přesto když se objeví pár s velkým věkovým rozdílem, máme tendenci ho odsuzovat. Pravdou zůstává, že i vztahy, kde je jeden z páru výrazně mladší, mohou vydržet a fungovat.

Odborníci se shodují, že vztah s velkým věkovým rozdílem má na počátku spíše pozitiva, zatímco v dlouhodobějším horizontu začnou převažovat negativa. Je to logické – zatímco dobře udržovaný čtyřicátník se ještě v klidu vyrovná třeba i o patnáct let mladší partnerce, sedmdesátiletá dáma už jen stěží bude stačit tempu padesátníka. A naopak.

Starší muž a výrazně mladší partnerka
Starší muž a výrazně mladší partnerka – Zdroj: Shutterstock.com

Minulost

Čím je člověk starší, tím víc toho má za sebou, a starší partner si s sebou do vztahu vždy ponese nějakou minulost. Nezřídka už má děti z minulého manželství, stabilní kariéru, hromadu zkušeností a neměnný pohled na svět, který z těchto zkušeností vychází. Největším úskalím bývají právě děti, které ne vždy přijmou nového partnera či partnerku rodičů kladně. Navíc ten, kdo už děti má, nemusí toužit po dalších.

Rodina

Když si někoho berete, berete si i jeho rodinu. A ani ta nemusí být z vašeho rozhodnutí zpočátku nadšená. Pokud máte staršího partnera, mezi vámi a jeho rodinou bude několikagenerační propast. U mladšího partnera dost možná narazíte na snahu rodičů ho „ochraňovat“.

Zdraví

Není to sice pravidlem, ale s vyšším věkem se pojí větší riziko nemocí. Starší partner tak možná bude místo partnerky jednou potřebovat pečovatelku. Častým problémem zejména u mužů pokročilého věku bývá také určitá pohodlnost, neochota vystupovat ze své komfortní zóny nebo měnit zavedené pořádky. Zkrátka a dobře, už chtějí mít svůj klid. Pokud je partnerka zrovna v „nejlepších letech“, ne každý vztah to ustojí.

Je věk jen číslo?
Je věk jen číslo? – Zdroj: Shutterstock.com

Stanovené role

Velký pozor si dva lidé musí dát na jedno – na to, aby si stanovili své jasné role. Nezřídka se totiž v případě páru s větším věkovým rozdílem stává to, že se jeden dostane do role „učitele” a druhý do role „žáka”, což ve výsledku nemusí být minimálně jedné straně pohodlné. Zejména, pokud z dlouhodobého hlediska jeden z páru nechce připustit to, že se role vyrovnávají nebo, v nejlepším případě, zcela eliminují.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-pozitiva-i-negativa-velkeho-vekoveho-rozdilu-u-partneru-40273602

Může fungovat partnerství s větším věkovým rozdílem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!