Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Mohou různé dobroty zlepšit sex?

Zkvalitňovaly sex, vzrušovaly, stovky let dostávaly muže i ženy do té správné nálady. Co? Afrodiziaka, která jsou běžně k mání.

Ovoce, drinky a teď už i různé potravinové doplňky, to všechno ale působí víc na duši než na tělo. Pojďme je prozkoumat pořádně zblízka, ať vidíme, co je fikce a co doopravdy může ze sexu udělat něco víc.

Vodní meloun
Studie ukazují, že vodní meloun může mít afrodiziakální účinky podobné Viagře. To ale neznamená, že ten, kdo bude pojídat vodní melouny, bude mít stále chuť na sex, nebo že mu pojídání melounů vyřeší případné problémy s erekcí.

Ale vědci dokázali, že vodní meloun obsahuje velké množství látky zvané citrullin, která reaguje s enzymy a vytváří aminokyselinu, která prospívá srdci a oběhovému ústrojí a zároveň podporuje tvorbu oxidu dusíku, který má relaxační účinky na tepny podobně jako právě Viagra. Oxidy dusíku navíc snižují krevní tlak a mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.

Jenže sníst jeden meloun není to samé jako slupnout Viagru. Nejvíce afrodiziakálního citrullinu je totiž ve slupce melounu, kterou nejíme. Navíc vodní meloun je močopudný, takže čím víc ho jíte, tím víc běháte na záchod. Před objevem dialýzy se užíval i k homeopatické léčbě ledvin. Dostat do sebe dostatečné množství citrullinu tedy není jen tak.

Ústřice
Od pradávna se lidé domnívají, že tito měkkýši působí na potenci. Jenže je to nejspíš jen pověra. Kde jsou její základy? To je jednoduché, ústřice se na pohled i na omak podobá ženským genitáliím.

Vědecky zatím nikdo neprokázal domněnku, že by právě ústřice měly nějaký vliv na naše libido. I když obsahují hodně zinku, který je podstatný pro produkci hormonu zvaného testosteron.

Pálivý pepř
Jako o afrodisiacích se hovoří i o cayennském nebo chilském pepři. Tyto dva druhy pepře obsahují cosi, co by mohlo mít nějaké účinky na náš organismus, ale to spíš nepříjemné než vzrušující.

Pálivé koření obsahuje různé množství dráždivých chemikálií, které vám po vstřebání do těla zvýší tep a dechovou frekvenci, budete se potit a rozproudí se vám krev, takže můžete zažívat podobné pocity jako při sexuálním vzrušení nebo dokonce jako při samotném aktu.

Že by vám to ale nějak výrazně pomohlo k lepšímu sexu, to těžko.

 Čokoláda
Nejpopulárnější a nejznámější afrodiziakum je samozřejmě čokoláda. V roce 2006 Journal of Sexual Medicine uvedl, že je vědecky dokázáno, že sex si užijí víc ty ženy, které denně pojídají čokoládu, a navíc prý mládnou.

Uspokojivé vysvětlení? Čokoláda obsahuje malé množství látek vyvolávajících pocity štěstí a euforie, a to samozřejmě i během sexu. To neznamená, že stokilové pojídačky čokolády mají orgasmus, kdykoli si vzpomenou, a že si v občance hned mohou přepsat věk.

Všeho s mírou. U čokolády to platí dvojnásob.

Jaké afrodisiakum používáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 84