Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Máte deprese? Může za ně sex!

Mladé dívky, které jsou sexuálně aktivní, mnohem snáze propadají depresím, než ty, které si svůj věneček chrání do pozdějšího věku. To je alespoň výsledek nedávné, kontroverzní studie.

Američtí vědci se domnívají, že dívky, které se začnou sexu oddávat předčasně, začnou díky tomu trpět pocity viny a sníženou sebeúctou. Do amerického výzkumu bylo zahrnuto na 14 000 dívek ve věku mezi 14 a 17 lety. Výsledky vědcům prozradily, že tyto negativní pocity jsou spíše důsledkem sexuální aktivity než vnějších vlivů, mezi které například patří dysfunkční rodina.

Závěry studie, které opět přiživily diskuze na téma sexuální výchovy ve školách, tak byly vodou na mlýn pro organizace ve Velké Británii, kteří prosazují sexuální abstinenci. Jejich oponenti naopak tvrdí, že výzkum, který byl uveřejněn v respektovaném časopise Journal of Health Economics, byl proveden ve Spojených Státech a že tamní postoje mladistvých nelze aplikovat na teenagery v jiných zemích, kde jsou podmínky úplně jiné.

Nicméně výsledky 38 stránkové studie stojí za zamyšlení. Například tvrdí, že u dívek, které měly sex, se příznaky deprese projevily v 19%, kdežto u panen jen z 9,2 %. Ta samá studie ale také zjistila, že u chlapců ve stejné věkové skupině nezáleží na tom, zda měli, či neměli sex.

Tímto závěrem aktuální studie navazuje na jinou, jejímž autorem je Americká psychologická asociace, která přišla s tím, že zobrazování mladých dívek jako sexuálních objektů v médiích značně poškozuje jejich mentální a psychické zdraví.

Komu se to hodí do krámu?
Doktor Trevor Stammers, který vyučuje sexuální etiku a působí jako předseda Křesťanského medicínského svazu (Christian Medical Fellowship) tvrdí, že výzkum potvrzuje, že většina dívek zpětně lituje svých raných sexuálních aktivit. „Ukazuje to, jak neuvěřitelně blízce spolu souvisí riziko deprese a předčasný vstup žen do sexuálního života. Má zkušenost je taková, že u dívek jsou deprese, lítost a stud velice časté.“

Ale psycholog David Cowell myslí, že to jen otevírá další otázky: „Ve skutečnosti je lidské štěstí řízeno mnoha faktory jako životní rovnováha, úspěch nebo rodinné zázemí. Navíc zde mohou hrát roli rozdíly v kulturních normách. Evropští teenageři pravděpodobně přemýšlí jinak než jejich američtí vrstevníci.“

Na závěr dodal, že idea, že pouze dívky jsou zaměřeny na svá těla, kdežto chlapci kolem toho žádné úzkosti necítí, skutečně není pravdivá.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 294