Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Pilulka pro bezpečnější sex

Jako snad každý homosexuál v USA, John dobře ví o nebezpečí AIDS a jiných pohlavních chorob.

Varovné kampaně jsou na každém rohu a John je navíc inteligentní. Přesto má čas od času nechráněný pohlavní styk. Nikdy to neplánuje, ale občas prostě nemá po ruce kondom nebo se ho v návalu vášně rozhodne nepoužít.

Zázračná pilulka

Ovšem John, na rozdíl od jiných, má v rukávu jeden trumf. Doktor Marcus Conant mu předepsal pilulky, takové pilulky, které radikálně snižují riziko onemocnění pohlavní chorobou při nechráněném sexu.

Stačí brát jednu denně a oficiální riziko se sníží o dvě třetiny. To Johnovi a několika dalším „pokusným králíkům“ notně zvyšuje šance, že se nenakazí.

Jde především o zabránění dalšímu šíření viru HIV. Ten je přes veškerou osvětu stále velkým strašákem. Denně nakazí na celém světě 7000 lidí, a byť je většina v Africe, rychle se šíří i ve vyspělých zemích.

Nastane sexuální revoluce?
Ona pilulka je zatím ve fázi testování, ale již relativně brzy by měla být na lékařský recept běžně dostupná. Zní to jako dobrá zpráva, ovšem kritici bijí na poplach. Domnívají se, že ne tak úplně stoprocentní pocit bezpečí povede k větší promiskuitě, sexuální nevázanosti a ve výsledku ještě většímu šíření viru.

Lidé se prostě vykašlou na kondomy a budou to dělat s kde kým na potkání. Jenže jedna třetina, která teoreticky onemocní, může být nakonec větší než nakažené procento z obezřetného celku.

Největší naděje
Pilulka nese název PReP a pro řadu odborníků je největší nadějí, jaká se dosud v boji proti HIV/AIDS objevila. Byly tu již dva pokusy s vakcínami, ale oba ztroskotaly – poslední teprve minulý rok. Vědci museli přiznat, že o viru stále neví dostatečné množství informací, aby proti němu mohli skutečně bojovat.

Ovšem pilulka má překvapivě vysokou úspěšnost, a přestože neochrání všechny, při zachování normálního, aspoň kroceného sexuálního chování může zachránit milióny životů. Navíc je příslibem i pro budoucnost, kdy se její úspěšnost může zvyšovat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 526