Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamilovaní / foto: shutterstock

Kdo vám ničí vztahy? Budete překvapeni.

Necítíte se ve vašem partnerském vztahu nejlépe, místo zázemí je pro vás spíše zdrojem frustrace, deprese a zklamání. V takových okamžicích rádi hledáte viníka - myslíte, že vám zničila váš vztah tchyně, milenka a podobně.

Kdo za to může?
Nejčastěji hledáme odpovědi na otázku, kdo zavinil rozpad vztahu, až když je pozdě. Partneři jsou schopni obviňovat jeden druhého navzájem, kritizovat své rodiče, vinit z rozpadu náročného šéfa nebo cizí ženu či muže.

Ovšem velmi často také rozcházející se partneři nejsou schopni uvést, co jim zničilo vztah. Svádí pak vinu z jednoho na druhého nebo obviňují sami sebe. Skutečného viníka rozpadu současných vztahů je však velmi často třeba hledat někde jinde...

Pravou příčinu hledejte jinde
Mnoho partnerů, jejichž vztah dospěl k rozchodu nebo rozvodu, uvádí spíše nejasné příčiny rozvratu partnerství. Většinou to bývají projevy velké a zásadní nespokojenosti ve vztahu, které partnery doženou až k radikálním krokům.

Pravou příčinou rozchodu však může být něco zcela odlišného. Moderním zabijákem pohodových a spokojených partnerství, který působí jako jeden z ničivých civilizačních faktorů - je stres.

Život nám přináší mnoho frustrací, kterých se nejsme schopni zbavovat
Jak vypadá moderní partnerský vztah? Žena i muž bývají většinou zcela pohlceni s svými povinnostmi, přes den svádějí mnoho bojů na všech frontách - v zaměstnání, na úřadech, s dětmi.

Během dne se objevuje také celá řada problémů, které ani nejsme schopni účinně a efektivně řešit, které nám působí především frustraci a stres. Takto se večer partneři setkávají. Myslíte, že dokáží náhle z ničeho nic udělat střih a přestat řešit všechny problémy?

Jako skrytá koroze
Bohužel se velmi často právě stres přenáší z jednoho partnera na druhého, a tak velmi intenzivně a zhoubně ovlivňuje naše vztahy. Působí jako skrytá koroze, jak nazývá působení stresu švýcarský psycholog Guy Bodenmann.

Ve většině případů jsme totiž v rámci moderní civilizace ohroženi především často nenápadným, ale o to ničivějším mikrostresem. Tedy stresem všedních dní, který nahradil dříve převládající makrostresy, jako byl hlad, válka, chudoba nebo neúroda.

Nespokojenost, citové nebo sexuální problémy jsou jen sekundární
Také psycholožka Anette Cinová spatřuje v nespokojenosti s partnerem, sexuálních problémech, potížích s komunikací a nedostatečnou citovou vazbou jen sekundární problémy, které vedou k rozhodnutí ukončit vztah, nejde však o skutečnou příčinu rozvodu. Jako primární příčinu vidí právě stres, který vede k rozpadu manželství.

Které páry jsou vůči stresu odolnější?
Páry se vyrovnávají se stresem různými způsoby. Nejlépe jej zvládají ty páry, které jsou spolu schopny dobře komunikovat a místo obviňování jeden druhého volí spíše strategii hledání toho pozitivního i ve velmi negativních situacích.

Naopak selhávají páry, které nejsou příliš zdatné v kooperaci v rámci partnerství. Zdaleka nejhorší je v boji se stresem, když spolu partneři přestávají komunikovat, staví si zdi jeden proti druhému.

Komunikace se ukázala v mnoha výzkumech jako klíčová ke zvládání stresu v partnerských vztazích. Ty páry, které se copingu, tedy metodám, jak spolu spolupracovat místo konfliktů, postupně naučili, měli mnohem vyšší šance, aby jim vztah vydržel.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36