Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Relax / foto: shutterstock

S tebou chci sex! Muži to ví během vteřiny!

První okamžik je nejdůležitější!

Příslušníkům silnějšímu pohlaví trvá jen pár milisekund rozhodnout se, jestli je žena přitahuje nebo ne. Je to znak povrchnosti? Vědci tvrdí, že ne. Pánové k tomu prý jsou geneticky naprogramovaní.

Muži odhadují potenciální partnerky na základě vzhledu skoro okamžitě. Mohou za to jejich "pravěké" genetické preference. Výzkum prokázal, že muži považují ženy s atraktivní tváří za plodné, a proto výhodné z hlediska šíření vlastních genů.

Ženy jsou opatrnější
Ženám naopak trvá déle, než se rozhodnou, zda je muž přitahuje. Musejí zvážit, jestli by dotyčný byl oddaným partnerem a postaral se o ně a jejich potomky. Tyto úvahy jsou zase součástí ženské genetické výbavy.

Profesor Mark van Vught a dr. Johanna van Hooff z Universiteit van Amsterdam provedli studii, která bude zveřejněna v prestižním odborném časopise Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Ovlivňuje vzhled chování?
Testovali, jak vzhled ovlivňuje chování příslušníků opačného pohlaví. Čtyřiceti dobrovolníkům dávali různé úkoly a přitom měřili jejich mozkovou aktivitu.

Během provádění úkolu jim ukazovali fotografie tváří opačného pohlaví, od krásných až po ošklivé. Zjistili, že pěkná tvářička muže rozptýlí velmi znatelně. Ženy měly se soustředěním menší problém.

Jako v pravěku
"Muži rozhodně házejí okem po ženách. Vyvinuli se prostě tak, že rychle zaznamenávají znaky, které vypovídají o plodnosti. Jedním z nich je krása tváře. Neznamená to, že by snad muži byli povrchní. Zjistili jsme, že muži posuzují ženy mnohem rychleji, než se dosud předpokládalo. Rozhodnutí, jestli by některá z nich byla vhodnou sexuální partnerkou, činí během milisekund. Je to něco opravdu velmi starého. Způsob, jak hledat optimální ženu, která by porodila jejich děti. Ženy atraktivní mužská tvář rozptýlí, protože vzhled při rozhodování, zda je někdo vhodný partner, nestačí. Do hry vstupuje i chování, spolehlivost a ochota k závazku. Proto ženám trvá mnohem déle, než se rozhodnou," vysvětlil profesor van Vught reportérům listu Telegraph.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36