Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Kontrolujte pravidelně kosmetickou výbavu!

Přiznejte se… kdy naposledy jste uklízela ve své kosmetické výbavičce? Že už je to hodně dávno? A víte, že nejspíš skladujete hromadu prošlých šminek? Napravte to a dopřejte svým pomocníkům důkladnou očistu…

Přípravky na péči o pleť a vlasy

Krémy a pleťová mléka vydrží asi 3–7 měsíců. Všeobecně platí, že čím větší je obsah vody v produktu, tím kratší je jeho trvanlivost. Mléka tedy spotřebujte rychleji než krémy. U přírodní kosmetiky bez konzervačních látek počítejte pouze s tříměsíční trvanlivostí. Občas se stane, že se odloučí olej, což však není na závadu krému. Stačí promíchat vše stěrkou a můžete krém dál používat.

magazin.cz

 

Při aplikaci krémů dbejte vždy na čisté ruce, abyste do něj nezanášela nečistoty. A pokud to jde, vybírejte raději produkty v lahvích, dávkovacích obalech a tubách než v miskách. Vydrží pak mnohem déle, protože do nich proniká méně vzduchu a s ním i méně bakterií. Jakmile začne krém páchnout po žluklém tuku, ihned jej přestaňte používat!

Koupelová pěna, sprchový gel, vlasový šampón apod. mají trvanlivost 2–3 roky. Láhev je třeba po použití vždy dobře uzavřít, aby se do ní nedostala nedopatřením voda a s ní bakterie, které trvanlivost snižují.

 

Stylingové přípravky

Produkty vlasového stylingu vydrží přibližně 3 roky. Většina produktů obsahuje alkohol, což je záruka velmi dlouhé trvanlivosti. Přírodní kosmetika nebo produkty bez obsahu alkoholu vydrží podstatně kratší dobu.

 

Parfémy

Parfémy mají trvanlivost 1–2 roky. Vždy závisí na použitých ingrediencích a způsobu výroby. Pokud jej však uchováváte na vhodném místě a dobře uzavřené, vydrží až tři roky. Parfém se nezkazí ve smyslu žluknutí, ale změní barvu a vůni. Obecně platí: čím více alkoholu parfém obsahuje, tím delší je jeho trvanlivost. Parfémy nikdy nevystavujte přímému slunci, raději je uchovávejte v chladu a na tmavém místě.

 

Laky na nehty

Laky na nehty se nevyplatí dlouho skladovat. Načatý vydrží tak půl roku až rok. Zkažený lak poznáte dobře – již v lahvičce má nevzhlednou barvu s usazeninou na dně. Na nehty se špatně nanáší a zanechává nehezký výsledek. Rychle schnoucí laky vysychají ještě rychleji! Lahvičku s lakem vždy důkladně uzavřete. A nakupujte ho raději častěji a v menším balení.

 

Na rty

Rtěnky a lesky mají trvanlivost od půl roka až do 3 let. Čím vyšší obsah tuků obsahují a čím větší mají pečující účinek, tím kratší je jejich životnost. Obsažené látky mohou postupně žluknout. Pokud rtěnka hrudkovatí a vysychá je nejvyšší čas s ní skoncovat a pořídit si novou. Lesk s aplikátorem má nevýhodu v tom, že se do něj při jeho nanášení dostávají nečistoty. A tak byste ho měla tak po půlroce vyměnit. Rtěnky i lesky vždy dobře zavírejte a skladujte je pokud možno suchu, chladu a temnu.

magazin.cz

 

Dekorativní kosmetika

Řasenka při denním používání, vydrží maximálně 3 měsíce. Na konec lhůty většinou upozorní sama – vysychá a tvoří se v ní hrudky. Po každém použití ji vždy pečlivě zavírejte. Zapomeňte i na známé „pumpování“ štětečkem nahoru a dolů! Tak se totiž dostává dovnitř vzduch a řasenka rychleji vysychá.

Make-up má trvanlivost maximálně rok. Po téhle době některé make-upy začnou měnit texturu vysychat, hrudkovatět nebo zapáchat a tak je čas se s nimi rozloučit. Make-upy v tubách a v tuhé podobě nebo tuhý korektor vydrží o něco déle. Trvanlivost výrobku prodloužíte tím, že čas od času očistíte uzávěr.

 

Pudr a oční stíny

Pudr má na rozdíl od jiných kosmetických přípravků poměrně velkou trvanlivost – až 3 roky. Ovšem jakmile začne jakkoli měnit vzhled, barvu či konzistenci, přestaňte jej používat. Vydrží déle, když ho budete nanášet štětcem a ne aplikátorem, který bývá jeho součástí. Oční stíny jsou na tom podobně jako pudr. Jejich životnost je většinou letitá.

 

Čistit se vyplácí

Základem pro to, aby vám make-up či pudr dlouho vydržel, je také pravidelné čištění štětce či houbičky, kterými jej nanášíte. Zamezíte tak množení bakterií. Kosmetické štětce vždy každé 2–3 měsíce jemně „vyperte“ ve vlažné mýdlové vodě. Jakmile z něj začnou vypadávat štětinky, je na čase pořídit si nový. Houbičky perte klidně každý týden a po pár měsících raději vyměňte za nové.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!