Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Chcete mít ostrý zrak?

Některé potraviny jsou pro naše oči takřka zázračné. Napadla vás mrkev? Věřte, že potravin s příznivými účinky na náš zrak je mnohem více.

Skladbou svého jídelníčku můžeme ovlivnit svůj zdravotní stav. Koho by ale napadlo, že to, co jíme, dokáže ovlivnit i oční choroby, jako je krátkozrakost či dalekozrakost, nebo dokonce šedý zákal? Z vědeckých výzkumů například vyplývá, že děti konzumující ve velkém množství pečivo a nejrůznější cukrovinky, trpí častěji krátkozrakostí. Je to dáno zvýšením hladiny inzulinu v krvi, což se objeví při nadměrné konzumaci cukru.

Pokud chcete pečovat o svůj zrak, neměly by ve vaší stravě chybět zdroje vitaminu A, což je takový zázrak pro oči. Potraviny, kterými do těla vitamin A dostaneme, poznáme na první pohled. Stačí si zapamatovat dvě barvy – žlutou a oranžovou. V ovoci a zelenině, této barvi, tedy například v broskvích, meruňkách, mrkvi nebo papáje, najdeme látku zvanou beta karoten, která se v našem těle přemění na vitamin A.

magazin.cz

 

Samotný vitamin A najdeme ve vaječném žloutku, v mléčném tuku a v rybách. Dále jsou zdrojem tohoto vitaminu játra.

Máte rádi pomeranče? Pokud sníte za den jeden pomeranč, výrazně snižujete riziko vzniku šedého zákalu, kterým v současné době trpí každý třetí Čech. Vědecké výzkumy však dokazují, že šedý zákal se vyskytuje o 60 procent méně u lidí, kteří po dobu deseti let užívali vitamin C a E. Dávka vitaminů na den se rovná zhruba jednomu pomeranči. Podobně na náš zrak působí také kiwi, grapefruit nebo meruňky, dále pak mrkev, sója, špenát a fazole.

K bystrému zraku vám pomůže také bobulové ovoce, jako jsou borůvky, brusinky, jahody a lesní plody. Ve všem bobulovém ovoci najdeme antioxidanty, které udržují vlhkost očí a oční sliznici ve zdravém stavu. Váleční piloti jedli borůvky ve velkém množství, pokud je čekal noční let. Borůvky totiž dokáží zlepšit vidění za šera i za tmy. Brusinky jsou zase vhodné pro krátkozraké osoby. Lékaři doporučují jejich konzumaci kvůli vysokému obsahu bioflavonoidů. Ty příznivě působí na naše cévy a oči pak nejsou tak namáhány. Pokud budou krátkozrací lidé užívat brusinky pravidelně, nebude se oční vada zhoršovat. Podobně jako brusinky působí i hroznové víno.

magazin.cz

 

Na zdraví vašich očí mají také dobrý vliv vejce, a to díky obsahu luteinu, lecitinu, cysteinu a dalších aminokyselin. Mimo jiné najdeme ve vejcích také sloučeniny s obsahem síry. Síru v těle potřebujeme pro tvorbu glutationu, což je výborný antioxidant chránící naše oči před vznikem šedého zákalu.

Zelenina zelené a oranžové barvy dokáže příznivě působit na náš zrak. Ve vašem jídelníčku by tak neměl chybět salát, kapusta, brokolice, špenát, hrách nebo třeba paprika. V této zelenině najdeme důležité antioxidanty lutein a zeaxantin. Obě látkyochraňují sítnici oka před poškozením, například před ultrafialovým zářením. Zdrojem luteinu je například brokolice, mango, borůvky a kapusta. Zeaxantin najdeme zase v kukuřici, hlávkovém salátu, brokolici, mandarinkách, pomerančích a vejcích.

Pro dobrý zrak je potřeba doplnit omega 3 mastné kyseliny, jejichž bohatým zdrojem jsou ryby. Vhodné jsou sardinky, treska, makrela a tuňák. Omega 3 mastné kyseliny napomáhají stavbě buněčných membrán. Konzumace ryb dokáže pomoci hlavně lidem trpícím syndromem suchého neboli kancelářského oka.

Omega 3 mastné kyseliny najdeme také v oříšcích a semenech. V nich je také obsažen vitamin A.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4