Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Featureflash / Shutterstock.com

Kličko: Měl jsem raději boxovat s medvědem!

„Měl jsem raději boxovat s medvědem, jak jsem před časem uvažoval, a neplést se do politiky!“ prohlásil prý bývalý úspěšný boxer, dnes ukrajinský politik Vitalij Kličko.

Zatímco nápad bojovat s medvědem a kariéra profesionálního boxera Kličkovi přinesla slávu, popularitu po celém světě, pohádkové bohatství a množství obdivovatelů, jeho dnešní působení v politice přináší spíše rozpaky a zatím mu příliš nevychází.

magazin.cz

 

Byl jedním z čelních přestavitelů problémového nelegálního puče, kterým svrhnul ukrajinského prezidenta Janukoviče a jeho kompetence předal spřátelenému předsedovi ukrajinského parlamentu. Cena za tento mocenský puč však byla vysoká: ztráta poloostrova Krym. A tak snad jediná zásluha obrovitého boxera působícího nově v ukrajinském parlamentu je jisté uklidnění častých potyček mezi poslanci parlamentu, kteří byli zvyklí si to mezi sebou vyřídit ručně.  Zatímco dříve nebylo jasné která strana v pěstních soubojích zvítězí, dnes při jednáních ukrajinského parlamentu převládá – zejména v nejbližším okolí obrovitého boxera – jisté uklidnění situace, protože jednotliví poslanci se setkat s jeho pěstmi – nechtějí!

 

 

Zdálo by se, že Kličkovo úsilí, zkušenosti ze Západu i finanční zázemí přivede alespoň do části politického spektra rozhádané Ukrajiny klid a rozum. Po několika měsících však většina občanů konstatuje, že přes svoji inteligenci Kličko rozumí máločemu. Aby také rozuměl pokroucenému a korupčnímu prostředí Ukrajiny, když celý život strávil na Západě v ringu! Chudák Kličko se tak stal nevědomým nástrojem určitých zájmových skupin Západu, kterým vůbec nejde o lidi, ale jen o vlastní prospěch a zisk.

Jediným výsledkem „Majdanské“ revoluce, která vystřídala obdobnou Oranžovou revoluci před několika lety, je další zubožení již tak vyčerpaných Ukrajinců. Ztráta z navýšení ceny plynu ze strany rozzlobeného Ruska se rovná mnoha miliardám, EU přislíbila Ukrajině odstranění cla na zboží, které Ukrajině přinese – možná – půl miliardy. Ostatní nabídky ze strany EU jsou pouhými půjčkami – tedy přísliby něčeho, co bude muset Ukrajina stejně jednou vrátit.

magazin.cz

 

Hrubý domácí produkt na obyvatele Ukrajiny činí pouhých 7200 USD za rok! V Evropě neexistuje takto zubožená země, dokonce i Albánie má více – 8900 USD. Toto číslo je např. pro Českou republiku na úrovni 26 000 USD, Slovensko vykazuje 24 000 USD, Německo 39 000 USD a Rusko 21 000 USD na hlavu (data z roku 2011). To se pak rozumný člověk příliš nediví milionům etnických Rusů na východě Ukrajiny, kteří když vidí, jak se jejich peníze odvedené na daních v Kyjevě hromadně rozkrádají, tak uvažují o posunutí hranice v Krymském stylu. Pokud jim vláda v Kyjevě nabízí korupční a nestabilní prostředí, většina z nich raději zedničí a uklízí napříč Evropou. Nelze jim pak zazlívat, že své zraky obracejí na Východ a ruského prezidenta Putina volají do role svého osvoboditele.

magazin.cz

 

Ale vraťme se na začátek příběhu: otázkou zůstává, jestli si to Kličko původně nechtěl namísto medvěda vlastně rozdat s Medveděvem. Jako zkušený boxer by však měl vědět, jak to dopadne, když jedna strana boxuje s rukavicemi a druhá bez nich. Také mohl předpokládat, jak to dopadne, když vládne zemi, jež sice disponuje formálně 46 tisíci vojáky, ovšem v okamžiku vojenského konfliktu se ukáže, že bojeschopných je pouze 6 tisíc. Národu to ve vypjaté situaci oznámil nový ministr obrany Ihor Teňuch.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2