Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chcete zhubnout? Vyhněte se těmto chybám

Držíte nejrůznější diety, ale stále jste nezhubli na svou vysněnou hmotnost? Honba za štíhlou postavou jakoby nebrala konce?

Pokud chcete dosáhnout skvělých výsledků, měli byste se vyhnout následujícím chybám, kterých se mnoho lidí ve snaze zhubnout dopouští.

 

Chybějící snídaně

Nemáte ráno chuť nebo čas na snídani? Ať už tento chod vynecháte z jakéhokoliv důvodu, děláte chybu. Pokud se ráno nenajíte, a to více toho sníte za celý den, budete mít totiž větší hlad. Dokazuje to výzkum vědců z Londýnské univerzity. Ti pozorovali reakci lidského mozku na jídlo. Ze dvou zkoumaných skupin se jedna nasnídala a druhá ne. Jedinci, kteří vynechali snídani, pak měli při pohledu na pizzu větší chuť než ti, kteří snídali.

Naučte se tedy snídat, a to pravidelně. Nemusíte jíst velké porce, stačí něco malého a lehkého. Pokud se nasnídat opravdu nestíháte, dejte si alespoň směs ořechů, mandle nebo třeba nějaké ovoce.

magazin.cz

 

Kalorie z nápojů

Snad každý, kdo chce zhubnout, se vyhýbá kalorickým potravinám. Je to logické. Kalorie do svého těla však dostanete také z nápojů. Jsou třeba v koktejlech, alkoholických nápojích, kávě s cukrem a se smetanou, slazeném čaji, limonádách a mohli bychom v seznamu ještě dlouho pokračovat. Vědecké studie dokazují, že lidé v průměru dostanou do svého těla 21 procent kalorií z nápojů.

Tuto chybu můžete snadno napravit. Stačí se naučit pít čistou vodu, sodovku, zeleninové šťávy, odstředěné mléko a v malém množství stoprocentní ovocné šťávy. Alkohol pak pijte s mírou a raději volte něco lehčího.

magazin.cz

 

Nadmíra dietních potravin

Mnoho lidí, kteří se ženou za štíhlou postavou, se domnívá, že pokud je jídlo dietní a zdravé, mohou ho snít, kolik jen chtějí. A to je velká chyba. Kdo chce zhubnout, musí nutně příjem potravin omezit. I nízkokalorickými potravinami se tedy nemůžete cpát od rána do večera. Pozorně byste se měli dívat i na etikety potravin. Výrobci totiž velmi často na štítky uvádějí hodnoty, které se týkají jen části potraviny.

 

Vynechání tuků

Pokud se vyhýbáte ve snaze zhubnout všem tukům, budete mít neustále hlad. Odborníci na výživu se shodují na tom, že tuk člověka velmi zasytí. Proto bychom ho neměli úplně vyřadit z jídelníčku. Nízkotučné potraviny také nejsou zrovna tím pravým. Tuk je v nich navíc ještě nahrazen nejčastěji moukou nebo cukrem. A tyto dvě přísady jsou kalorické, ale nenasytí vás.

Při hubnutí se nemusíte vyhýbat těm „dobrým“ tukům, což jsou třeba omega-3 mastné kyseliny. Ty najdeme například v rybách, oříšcích, semínkách nebo kokosovém oleji.

magazin.cz

 

Špatně zvolená dieta

Internet nebo stránky knih jsou plné nejrůznějších druhů diet, podle kterých si můžete třeba i poskládat jídelníček na každý den. Zde se ale mějte na pozoru. Ne každá dieta je vhodná právě pro vás. Vaše tělo je také zvyklé na jídlo, které jste mu dodávali doposud, a tak není zrovna vhodné změnit radikálně jídelníček ze dne na den.

Pokud přesně nevíte, jakou dietu zvolit, stačí pro začátek, když budete jíst jen malé porce a vyhnete se kalorickým potravinám. Ovocem a zeleninou také nic nezkazíte.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!