Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
E-kuřák / foto: Shutterstock

E-cigareta: vyzkoušeli jsme ji

Ve světě se díky stále přísnějším zákazům kouření začíná prosazovat nová technologie. Elektronická cigareta, zkráceně prostě e-cigareta. Jaká je, jak funguje, to zjišťoval náš tester, náruživý kuřák Ivan.

E-cigareta není naplněna běžným tabákem. Vkládá se do ní patrona s nikotinem a určitými aromatickými esencemi. Kuřák normálně potahuje, při tom se automaticky sepne obvod řízený mikroprocesorem a kuřák inhaluje nikotin. Ale už ne dehet, oxid uhličitý a další látky, které má běžná cigareta.

 
Funguje to, Ivane?

magazin.cz
Výhody? Podle výrobce je možné je použít i v nekuřáckém prostředí, protože z ní nejde kouř a nepáchne. Nenačichne po ní oblečení, nezůstávají nedopalky. Tak jak to tedy je v praxi, Ivane?

 

„Jsem velmi silný kuřák, pro mě to znamenalo hlavně úsporu. Vykouřím totiž zhruba dvě krabičky denně, což mě přijde na něco přes kilo. A tady mi na den a něco vydrží jedna patrona za zhruba padesát korun. Cenově je to teda lepší,“ říká Ivan a dodává, že e-cigaretu skutečně využívá v nekuřáckých místnostech. „To byl pro mě dříve neřešitelný problém.“

 

Odmítal chodit s přítelkyní do kina, divadla, létat do zahraničí, to vše proto, aby se nemusel vzdát svého zlozvyku. Přítelkyni to obtěžovalo, tak vymyslela tento dárek, aby nemusela chodit všude sama. „Už nemusím vybíhat nikam ven. Navíc to vážně funguje jako obyčejná cigareta, vepředu to rozžhaveně svítí, dýmí se z toho, vyfukuju kouř,“ líčí Ivan.

 
Hrozilo to průšvihem

Připojil i několik historek o tom, jak jej závislost na nikotinu párkrát přivedla do problémů a dokonce i střetu se zákonem. „V arabském světě mě zatkla policie, když jsem vystoupil z letadla a kouřil u podvozku. Jinak jsem se v letadle třeba zavíral na záchodcích, abych mohl kouřit. Lidé byli nervózní, bušili, hrozilo to vždy průšvihem,“ vypráví.

 

„Po několika týdnech užívání se mi zdá, že kouřím méně než dříve. Když sečtu e-cigaretu i běžná cigára. Uvidím, jak to půjde dále,“ zakončuje Ivan své povídání o trendu, který k nám pomalu proniká.

 
Na kolik to přijde?

V Česku toto e-kouření přijde zhruba na tři tisícovky, za což je k mání sada obsahující základ pro e-cigaretu, dobíjecí baterie, adaptér a prvních pět nikotinových patron.

 

Jednotlivá balení pěti e-cigaretových patron pak stojí okolo 250 korun s tím, že je možné si vybrat aroma i provedení. Aroma může být třeba třešňové, vanilkové, mandlové či klasické, provedení se pak liší podle obsahu nikotinu. Patrona může být i zcela bez obsahu nikotinu.

Co si o tom myslíte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 222