Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co nevíte o snech

Spánek prožíváme každodenně, a proto mu většinou nevěnujeme žádnou větší pozornost. A přitom je to ta nejtajemnější věc, kterou zažíváme.

Co třeba takové sny. Proč se nám vlastně zdají? Můžeme se je snažit vysvětlit pomocí snáře, ale to nic nemění na naší nejistotě. Staří Římané se o sny velmi zajímali. Ty se dokonce staly hlavním tématem jejich politických debat. Lidé byli totiž přesvědčeni, že sny jsou způsobem, kterým s nimi komunikují bohové. Jednalo se tak o jakási poselství. Dnes už na sny nahlížíme poněkud realističtěji. Zdaleka o nich ale nevíme vše.

 

Většinu snů zapomeneme

Podle vědců zapomeneme zhruba 90 procent snů. Většinu z nich si tedy nebudeme po probuzení pamatovat. Odborníci k tomu dodávají, že ihned po probuzení je ta největší šance, že si zapamatujeme alespoň něco málo z toho, co se nám zrovna zdálo. Pak už však většinu snů zapomeneme.

magazin.cz

 

I slepým lidem se zdají sny

Lidé, kteří oslepli v průběhu života, mají v noci sny jako každý jiný člověk, tedy obrazové. Jedinci slepí již od narození však vizuální sny nemají. Zdá se jim však o smyslových vjemech. Ve snech tak cítí vůně, doteky nebo slyší zvuky.

 

 

Každému se zdají sny

Existují důkazy o tom, že sny se v noci zdají každému z nás. Pouze v případě velmi vzácných psychických poruch člověk nemůže snít. Jestli si myslíte, že se vám nic nezdálo a přitom jste po psychické stránce v pořádku, sny si jenom nepamatujete, což je naprosto přirozené.

 

Ve snu vidíme pouze známé tváře

Z odborných výzkumů vyplývá, že když v noci sníme, vidíme pouze známé tváře. Ve snech se tedy setkáme jenom s lidmi, které už jsme někdy ve skutečném životě viděli. A za celý život potkáme několik stovek či dokonce tisíců osob, jejichž tváře si náš mozek dokáže uložit do paměti. Během noci, když sníme, se pak již známé obličeje objeví.

 

Každý nemá barevné sny

Většina z nás má sice barvené sny, ale ty se nemusí zdát každému. Zhruba 12 procent populace sní černobíle. Jedinci mladší než 25 sní černobíle ještě méně. Jenom něco málo přes 4 procenta lidí v tomto věku nemá barevné sny. Těžko říct, čím je to způsobeno.

magazin.cz

 

Význam snů

Vysvětlit význam snů vám mohou pomoci snáře, kterých je nespočet. Tak třeba pokud se vám zdá o nějaké konkrétní věci, může sen znamenat něco úplně jiného, než dotyčný předmět zdánlivě představuje. Sny a obrazy v nich jsou většinou symbolické a poskytují jakousi skrytou nápovědu ke skutečnému významu.

 

Sny a úzkost

Každý sen obsahuje emoce a pocity. Je to jejich přirozená součást. Tou nejčastější emocí během snění je úzkost a pocit strachu. Odborníci také přišli na to, že lidé mají častěji negativní sny. Ty pozitivní se nám moc často nezdají.

 

 

Několik snů za noc

I když si někdy vybavíme pouze jeden sen (a možná ani ten ne), ve skutečnosti se nám jich během jedné noci zdá více. Vědci tvrdí, že za jednu noc prožijeme v průměru čtyři až sedm snů.

 

Také zvířata sní

Pokud máte domácího mazlíčka, možná jste si někdy všimli, že se ve spánku podivně pohybuje, škube tlapkami nebo obličejem. To proto, že se mu nejspíš právě něco zdálo. Odborné studie jasně ukazují, že během snění dochází u zvířat ke stejným procesům v mozku jako u lidí.

magazin.cz

 

Rozdílné sny žen a mužů

Mužům a ženám se zdají rozdílné sny. Podle odborníků se mužům zdá častěji než ženám o jiných mužích. Dokonce prý více než 70 procent osob ve snech mužů jsou také mužského pohlaví. Muži mají také častěji než ženy agresivní sny.

 

Snění a orgasmus

Během snění je možné zažít orgasmus. A dokonce intenzivnější než když spíme. Během snění totiž vnímáme pocity silněji a mnohem více je prožíváme. A to i vyvrcholení.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!