Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejpopulárnější droga

Kofein je důvodem, proč lidé pijí kávu. Tuto látku najdeme ale také třeba v čaji, čokoládě a některých nápojích. Patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším tzv. „legálním drogám“.

V malém množství našemu zdraví prospívá, ve větších dávkách v našem těle naopak natropí více škody než užitku. Kofein je asi nejpopulárnějším a nejužívanějším stimulantem na světě. Mnoho lidí přichází s touto psychoaktivní látkou do styku každý den. Co však o kofeinu možná nevíte?

Kofein najdeme v celé řadě rostlin

Kofein neobsahují pouze kávová zrna, našli bychom ho také jinde. Oblíbený stimulant obsahují také čajové listy, kakaové boby, dále pak grapefruit, luštěniny, guarana nebo cesmína paraguayská, z níž se připravuje stále oblíbenější nápoj yerba maté.

Přírodní a syntetický kofein

Existuje kofein přírodní a kofein syntetický. Ten syntetický se uměle připravuje v chemických laboratořích. Také je oproti tomu přírodnímu levnější alternativou, a proto se častěji přidává do limonád nebo energetických nápojů. Prakticky však není mezi kofeinem syntetickým a přírodním žádný rozdíl, co se složení a účinků na lidský organismus týče.

Udrží vás v bdělém stavu, ale nenechá vás vyspat

Jak známo, kofein dokáže člověka „nakopnout“ a udržet ho bdělém stavu. Na centrální nervovou soustavu působí totiž jako stimulant, a tak dokáže snížit únavu, povzbudit mysl a podpořit schopnost koncentrace.

Ovšem všeho moc škodí, a tak dokáže být kofein dobrý sluha, ale špatný pán. Proto si hlídejte, kolik kofeinu během dne svému tělu dodáte. Neměli byste překročit doporučenou denní dávku, což je 300 mg kofeinu (toto množství se rovná pěti šálkům kávy). Pak by totiž mohlo dojít k poruchám spánku, Totéž může nastat po odpoledním a večerním pití kávy.

Pomoc při hubnutí

Ne náhodou je do nejrůznějších doplňků stravy a jiným pomocníkům s hubnutím přidáván právě kofein. Ten totiž povzbuzuje metabolismus a pomáhá odbourávat tuky. Proto si klidně dopřejte šálek kávy, i pokud se snažíte zhubnout. Jenom musíte zapomenout na smetanu a cukr.

Nápoje s obsahem kofeinu můžete počítat do pitného režimu

Pokud denní přísun kofeinu nepřesáhne již zmíněných 300 mg, nemusíte se bát pověstně dehydratace. Nadměrná konzumace zejména energetických nápojů už však může znamenat problém, stejně jako mnoho šálků silné kávy. Pokud však nepřekročí kofeinové nápoje maximální denní dávku, můžete je počítat do pitného režimu.

Všeho moc škodí

Pokud je u vás na denním pořádku pět a více šálků kávy, tedy příjem kofeinu vyšší než doporučených 300 mg, zahráváte se se zdravím. S vysokou dávkou kofeinu roste riziko vzniku srdečních chorob, onemocnění ledvin, osteoporózy a dalších zdravotních komplikací. Kofeinu by se měly rozhodně vyhýbat těhotné ženy – hrozí zde pozastavení růstu plodu.

Kofein není vhodný pro každého. Nedoporučuje se lidem trpícím trávicími problémy, pálením žáhy či žaludečními a dvanácterníkovými vředy. Kofein také snižuje účinek některých léků.

Nejpopulárnější droga

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!