Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
půjčka / foto: shutterstock

Jak si na internetu vybrat půjčku a nenaletět?

Bojíte se vybírat půjčku na internetu, jelikož nechcete naletět podvodníkům? Je sice pravdou, že se zde mohou objevovat, ale praxe je taková, že tolik jich zase není.

Bojíte se vybírat půjčku na internetu, jelikož nechcete naletět podvodníkům? Je sice pravdou, že se zde mohou objevovat, ale praxe je taková, že tolik jich zase není. Pokud navíc dodržíte náš návod, jak vybrat na internetu půjčku a nenaletět, můžete si být jisti, že vyberete skutečně správě, a to i bez jakýchkoliv budoucích výčitek.

Vyberte si takovou, kterou dostanete

Někteří poskytovatelé velmi často lákají na celou řadu pozitiv, ale realita může být zcela jiná. Výsledkem tedy může být to, že si o peníze požádáte, ale nakonec bude vaše žádost zamítnuta. A toto rozhodně nechcete. Proto je dobré vybírat poskytovatele tak, abyste měli jistotu, že když už žádost podáte, tak bude velká pravděpodobnost jejího schválení. Proto hleďte na přesné podmínky půjčky. Pokud jde třeba o rychlé půjčky bez registru, doporučujeme si zjistit i to, do jakých skutečně není nahlíženo. Zajímat by vás měla především trojice těch hlavních, kam řadíme:


• Bankovní registr klientských informací
• Nebankovní registr klientských informací
• Solus


Pozor na příliš lákavé nabídky


Když se podíváme do segmentu mikropůjček, kde jsou k dispozici spíše nižší tisíce, není žádným problémem to, že jsou propagovány jako půjčky bez příjmů. Tedy takové, u kterých skutečně není nutné příjem klasicky dokládat, jelikož buď stačí čestné prohlášení, nebo se poskytovatel bez této informace skutečně obejde. Pokud jde ale o úvěry v desetitisících a statisících, už je třeba být na pozoru. Není se čemu divit, jelikož to, že nebude vyžadován příjem, je velmi podezřelé. Obvykle totiž právě jednou z hlavních podmínek bývá to, že musíte doložit informace o své bonitě, což je spojeno s tím, že vyložíte na stůl jak výši svých příjmů, tak i případné výdaje celé vaší domácnosti. Mnohdy je to vykoupeno tím, že bude nutné:


• Akceptovat velmi vysoký úrok
• Ručit nemovitostí
• Mít ručitele

 

Kde bych si jen tak půjčil...
Kde bych si jen tak půjčil...


Jak je to s úrokovými sazbami?

Platí jedno jednoduché pravidlo. Čím jsou nižší, tím lépe. Úroková sazba je v podstatě to, co si samotný poskytovatel naúčtuje jako odměnu. Nejde ale o jedinou věc, která může půjčku zdražovat. Stejně tak to mohou být třeba i různé platby ve formě pojištění, nebo poplatky. Abyste byli vždy v obraze, doporučujeme hledět na RPSN. Jedná se také o procentuelní sazbu, kterou musí poskytovatelé nejenom povinně uvádět, ale musí do ní také povinně započítat vše, co půjčku navýší.
Jestliže vás zajímá i to, jaké úrokové sazby jsou dnes akceptovatelné, rozhodně se jedná o ty, které se pohybují v jednotkách procent. U takových určitě nenaletíte. Pokud se máme podívat i na ty nejvýhodnější úvěry, může jím být nebankovní půjčka online. Tu najdete v nebankovním segmentu a u řady poskytovatelů lze narazit na možnost půjčit si zcela zdarma. S nulovým úrokem i nulovým RPSN. Rozhodně nejde o žádný podvod, jelikož se jedná o standardní nabídku, která je určená všem novým klientům, kteří si chtějí půjčit jednoduše, rychle a hlavně také výhodně.


Pozor na poplatky

Známí a velcí poskytovatelé už od poplatků upustili, což je jasná známka toho, že jsou v podstatě přežitek. Proto byste měli hledat při výběru půjčky hlavně takové poskytovatele, který poplatky nechce. Pokud narazíte na takového, který je stále vyžaduje, a dokonce předem, doporučujeme dát od něho ruce pryč. Z jakého důvodu? Primárně proto, že zaplacené poplatky vaši půjčku mohou i celkem výrazně zdražit. Druhým důvodem je také situace, že u mnohých jde jenom o to, aby z vás vylákaly peníze a půjčku neposkytly. V takovém případě vás nečeká nic jiného, než to, že budete o několik tisíc korun lehčí, jelikož se vám stalo to, čemu jste se chtěli vyvarovat. Naletěli jste podvodníkovi. Na poplatky proto dejte velký pozor.

K tomuto článku není otevřena diskuze