Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bylinky / foto: Mike from Vancouver

Bylinky jako první pomoc

Drobná poranění se čas od času přihodí asi každému. Ale i malá odřenina, modřina nebo řezné poranění může dost bolet a dlouho se hojit. S tím vám mohou pomoci kromě produktů z lékárny bylinky. Které?

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský je častou součástí krémů. Napomáhá totiž rychlejšímu hojení ran a tlumí nepříjemné příznaky kožních onemocnění. Měsíčková mast je dobrá i na jizvy (např. pooperační), popáleniny, plísně či modřiny. Kromě masti je možné z této bylinky připravit tinkturu, kterou můžeme následně využít na obklady postižených míst. Na tinkturu potřebujete alkohol a květy měsíčku, na mast pak ideálně vepřové sádlo, které zahřejete a smícháte květy, stonky i listy rostliny.

Kostival lékařský

Drobné rány, výrony, otoky, popáleniny či popraskanou kůži pomůže rychleji zahojit i kostival lékařský. Ideální je v případě této rostliny obklad. Stačí vám čerstvě nadrcené listy – ty přiložte na očištěné postižené místo a převažte čistým obvazem. Tento obklad či zábal nechte alespoň půl hodiny působit. Ránu tímto způsobem průběžně ošetřujte, nejdéle však po dobu tří dnů.

Kostival Lékařský (foto: Evelyn Simak)
Kostival Lékařský (foto: Evelyn Simak)

Řebříček obecný

Tato rostlina pomáhá zastavit krvácení a také má dezinfekční účinky. Čerstvě natrhané listy Řebříčku rozdrťte a aplikujte na zraněné místo. Šťáva z listů zmírní krvácení a urychlí proces hojení. Pro posílení účinku můžete řebříček smíchat s již zmíněným kostivalem. Tak zabráníte případnému vzniku modřiny.

Jitrocel kopinatý

K zástavě krvácení se hodí také jitrocel, opět ve formě rozdrcených listů. Ty pomáhají i v případě vymknutí nebo pohmoždění. Pokud se vám rána špatně hojí nebo dokonce hnisá, sáhněte po jitroceli. Stačí list rostliny jemně promnout v dlani a přiložit na postižené místo. Ideální je pak jitrocel na ráně převázat obvazem a nechat působit do druhého dne. Rána přestane krvácet a začne se zacelovat.

Prha arnika

Proces hojení poraněné kůže urychluje i arnika. Tato bylinka je známá pro své analgetické, protizánětlivé a dezinfekční účinky. Rychle vás zbaví odřenin, štípanců od hmyzu, bolesti kloubů nebo modřin. Z arniky se připravuje mast či tinktura. Lidová medicína bylinu tradičně využívala k léčbě bércových vředů.

Heřmánek pravý

Heřmánek pomáhá bojovat s vyrážkou i zanícenými ranami. Také na spáleniny je dobrý heřmánkový obklad. Postižené místo opakovaně můžete také potírat odvarem z heřmánku. Ale pozor – na tuto bylinku můžete být alergičtí!

Aloe vera

Léčivých účinků aloe vera využívali již starověcí Egypťané. Aloe obsahuje protizánětlivé látky, a tak působí jako dezinfekce. Tyto látky najdeme v listech, kde se nachází zvláštní gel. A právě ten se aplikuje na rány – zabraňuje pak jejímu vysušení a dochází k tzv. vlhkému hojení. Po úplném zahojení vám pak na kůži nezůstane nevzhledná jizva.

Aloe Vera (foto:Erin Silversmith)
Aloe Vera (foto:Erin Silversmith)

Přeslička rolní

Z přesličky, konkrétně z usušených natí této rostliny, se připravuje odvar. Ten pak pomáhá odstranit vředy, urychluje hojení drobných řezných ran i hnisajících či mokvajících zranění. 

Bylinky jako první pomoc

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!