Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ráno / foto: shutterstock

Užitečné rady, jak se hned po ránu nastartovat

Člověk se ráno probudí „na levačku” a od té doby se to s ním táhne celý den. Taky to znáte? Není to pouze náhoda.

Dobrý start do nového dne do velké míry ovlivňuje naší náladu i celkovou výkonnost. Jak se tedy po ránu správně nastartovat?

Ustlaná postel není otrava

Že je ustýlání postele hned po ránu jen zbytečná povinnost? Ale kdeže. Několik studií potvrzuje, že pravidelné ustýlání postele má pozitivní vliv na lidský mozek. Má to hned několik opodstatněných důvodů. Tak zaprvé, vždy se mozku lépe funguje v rovnováze, nikoliv v binci, který po sobě v ložnici zanecháte. Za druhé, i ustýlání postele je fyzická činnost, u které se probudíte. Pravidelným opakováním si navíc vytvoříte prospěšný návyk.

Sklenka vody hned po ránu

Spoustě lidí to přijde jako samozřejmost, ale divili byste se, kolik jedinců na pitný režim zanevře. Ačkoliv o sklence vody před spaním se vedou odlišné diskuze, sklenka hned po ránu má prokazatelně pozitivní účinky pro lidské tělo. Člověk i přes spánek spaluje a tělo se dehydratuje. Přiměřený přísun vody hned po ránu vás ale hned nakopne, už jen proto, že pomáhá rozproudit krev v žilách. Dejte tedy přednost sklenici čisté vody. Na kávu a snídani přijde řada až posléze.

Naplánujte si den

Jsou lidé, kteří dobrovolně žijí v chaosu, a tento styl života jim vyhovuje. Pokud ale nepatříte k této poměrně úzké skupince lidí, pořiďte si diář, nebo si nainstalujte v mobilu či počítači jednoduchou aplikaci na plánovaní akcí. Sestavit si seznam věcí hned po ránu vám pomůže si zorganizovat celý den. Vy tak budete mít ve svých věcech řád a přehled.

Protáhnout se po ránu není vůbec ke škodě
Protáhnout se po ránu není vůbec ke škodě

Nakopněte se hudbou

To, že má hudba blahodárný účinek pro náš mozek, není nic nového pod sluncem. Využijte toho hned po ránu. Není nic lepšího, než když si při chystání snídaně zapnete rádio, nebo si v přehrávači pustíte svou oblíbenou písničku. Vůbec nezáleží na žánru hudby, zkrátka si pusťte to, co máte rádi.

Pohyb je základem života

Poslední rada zní velmi prostě, ačkoliv se za ní skrývá hodně pravdy - hýbejte se. Pokud potřebujete být aktivní hned po ránu, prospěje krátké protažení a pár lehkých cviků. Spousta lidí dává přednost józe nebo chodí ven běhat. Ačkoliv to je vůbec nejideálnější způsob pohybu, vy to přehánět zrovna nemusíte. Výborným způsobem probuzení lidského těla je například i venčení. Pokud máte doma psího miláčka, uděláte vlastně hned dvě dobré věci najednou - příjemně se probudíte a váš mazlíček vám za to bude vděčný.

Užitečné rady, jak se hned po ránu nastartovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!