Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vrtulka pro náctileté / foto: shutterstock

Točící vrtulka do ruky – nový fenomén zábavy

Přehlédnout výplod poslední doby, antistresovou vrtulku, může být v těchto dnech velmi obtížné. Setkat se s ním totiž můžete takřka všude - na ulici, na internetu, doma, ve škole, zkrátka kdekoliv. O co tedy přesně jde?

Jistě už jste někde na internetu zahlédli video s točící vrtulkou. Rozhodně se neřadíte k nijak úzké skupině lidí. Tzv. „fidget spinner” je doslova fenoménem poslední doby. Oblibu našel zejména u dětí a mladých náctiletých, ačkoliv prvotním záměrem vrtulky bylo docela něco jiného. Podívejme se této „hračce za pakatel” trochu na kloub.

Na rovinu je třeba říct, že se nejedná o bůhvíjak sofistikovaný vynález. Protistresová vrtulka se totiž skládá prakticky jen ze dvou částí - k jeho složení vám stačí tělo připomínající vrtuli a ložisko, díky kterému se celá věc otáčí kolem své osy. Hotovo, zázrak dnešní doby je na světě.

Za 150 korun o zábavu postaráno

Koho by napadlo, že se podobná věc rozmnoží po celém světě takřka rychlostí blesku, že? Pár důvodů zde ale je. Fidget spinner je cenově extrémně dostupný, v průměru jej v obchodě či na internetu zakoupíte za 150,-Kč, což je částka, kterou si mohou dovolit i ty nejmenší děti. A právě proto je spinner tak rozšířený. Pořídit si jej může každý, bez ohledu na názor rodičů a ostatních. Navíc je to nyní trend, na což mladí lidé rádi slyší.

Tak se kterou si zatočíte?
Tak se kterou si zatočíte?

 

To všechno je sice fajn, ale možná se ptáte, co s takovou hračkou vůbec doma dělat? Točící se vrtule na ložisku není zrovna objevením Ameriky, avšak divili byste se, jaké kousky se se spinnerem dají provádět. Triků je celá řada. Například si můžete vrtulku roztočit přímo na nose a držet co nejdéle rovnováhu. Populární je také roztočení několika vrtulek najednou a na sobě. Podobných výzev je zvláště na internetu nespočet.

S vrtulkou k lepšímu soustředění

Fidget spinner se zkrátka stal symbolem frajeřiny. Náctiletí se navzájem předhání v designu hraček, či triky, které s nimi umí. Přitom právě točící se vrtulka na ložisku má za sebou historii, která ale s dnešními kusy příliš mnoho společného nemá. 

Poprvé se spinner objevil již v roce 1993, když jej na patentovém úřadu zaregistrovala Američanka Catherine Hettingerová. Ta však rozhodně neplánovala pobláznit celý svět točící se hračkou. Tehdejší spinner vypadal totiž docela jinak a byl určen výhradně pro děti trpící úzkostí či autismem. Hettingerová zjistila, že její vynález pomáhá dětem relaxovat a lépe se soustředit.

Tipy pro "vrtulkové" začátečníky

Před 12 lety jí však patent vypršel a americká inženýrka si nemohla dovolit další prodloužení. Nyní tedy točící se vrtulka patří doslova všem. Jak dlouho se udrží na výsluní? Dlouho zřejmě ne. Až pomine prvotní kouzlo, spinner se pomalu vytratí z našich očí. Co nás k takovému závěru vede? Za vše hovoří sama historie. Fenoménem své doby bylo také tamagoči, jojo, točící se káča, nebo třeba céčka.

Točící vrtulka do ruky – nový fenomén zábavy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!