Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klimatizace v autě / foto: shutterstock

Jak nám škodí klimatizace?

Horké letní dny si mnozí z nás nedokáží představit bez klimatizace. Ta ovšem někdy nadělá více škody než užitku. Třeba pokus klimatizaci špatně nastavíte nebo ji zapomínáte čistit, koledujete si o zdravotní komplikace.

Venku je v létě více než třicet stupňů ve stínu, ale vy se naštěstí můžete jít ochladit do klimatizovaných místností, které dnes najdete takřka všude – v nákupním centru i v zaměstnání. Jenže pokud rozdíl venkovní a vnitřní teploty činí více než 6 stupňů Celsia, nebo není klimatizace pravidelně čištěna, zdravotní problémy na sebe nenechají dlouho čekat.

Chrapot

Dlouhodobé vdechování studeného vzduchu z klimatizace poškozuje řasinkový epitel, který se nachází v dýchacích cestách. A to má za následek hromadění hlenu a ztrátu hlasu. S tímto problémem vám pak mohou pomoci medové či lišejníkové pastilky. A samozřejmě nezapomeňte stáhnout či vyčistit klimatizaci.

Nachlazení

Myslíte si, že onemocníte snáze chřipkou, angínou nebo rýmou v zimních měsících? To se pletete – ani v létě se vám rýma, nachlazení nebo angína nemusí vyhnout, a to právě kvůli klimatizaci. Pokud máte navíc oslabenou imunitu, stačí vám k nachlazení i poměrně krátká doba v kanceláři či v autě se zapnutou klimatizací.

Je to fajn mít klima, ale nepřehánět to s teplotou
Je to fajn mít klima, ale nepřehánět to s teplotou

Syndrom suchého oka

Klimatizace způsobuje suchý vzduch, což zejména v kombinaci s dlouhodobým koukáním na obrazovku počítače může vést k tzv. syndromu suchého oka. Mezi typické příznaky tohoto syndromu patří řezání, pálení a nepříjemné pocity v očích, což je doprovázeno i zarudnutím. První pomoc představují oční kapky.

Bolest kloubů

Špatně nastavená klimatizace vám také může způsobit bolest kloubů, tedy třeba ramene, kolena nebo lokte. Konkrétně má tento problém na svědomí dlouhodobé proudění studeného vzduchu. Z toho vás pak rozbolí nejen klouby, ale i svaly, které ztuhnou. Uleví vám masáž nebo hřejivá mast.

Bolest hlavy

Bolest hlavy, únava a nevolnost – to jsou další důsledky klimatizace. Tyto problémy většinou zapříčiní špatně čištěná klimatizace. Pak se totiž do ovzduší uvolňují plísně, roztoči, nečistoty a bakterie. I přes zapnutou klimatizaci proto nezapomínejte místnosti pravidelně větrat.

Jak nám škodí klimatizace?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!