Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dehydratace / foto: shutterstock

Pozor na dehydrataci, v létě je nejnebezpečnější!

Zejména v parných letních měsících je potřeba dodržovat pitný režim. Dehydratace organismu postihuje poměrně dost lidí a projevuje se různě – únavou, bolestmi hlavy, ale také třeba chutí na sladké.

Mírná dehydratace nastává již v momentě, kdy lidské tělo ztratí 1,5 % vody (z celkových zhruba 60 %). Pokud je ztráta vody asi 4 %, dostaví se žízeň, snížená výkonnost, poruchy soustředění, únava a bolest hlavy. Dalším příznakem dehydratace je například suchá kůže nebo jakási lepkavost v ústech. Dále během ztráty vody z organismu dochází k zahuštění krve. Což může už člověka ohrožovat na životě.

Obecně platí, že na deset kilogramů hmotnosti člověka je potřeba přijmout 0,3 litru tekutin za den. Ovšem v létě je nutné přijímat tekutin více, protože se více potíme. Ale všeho moc škodí, a proto není ani vhodné přes den pít příliš. To má totiž za následek zatížení ledvin, otok plic a nevolnost.

Pokud se věnujete nějakému sportu, rozhodně nezapomínejte pít. Dehydratace totiž prokazatelně zhoršuje váš výkon. Kromě toho vám může být nevolno, začne vás bolet hlava nebo se objeví pocity úzkosti či napětí.

Pitný režim je v létě důležitější, než jindy
Pitný režim je v létě důležitější, než jindy

Snížení množství vody v těle vede k vysušování pokožky. Ta je pak velmi citlivá a rychleji podléhá i procesům stárnutí. Pokud tedy chcete mít krásnou pleť, pijte.

Dehydratace také způsobuje nepříjemný zápach z úst. Ten vzniká v důsledku útlumu vzniku slin, které působí proti bakteriím.

Ztráta vody v lidském těle má na svědomí snížení hladiny serotoninu, což se projeví nepříjemnou bolestí hlavy. První pomoc představuje v tomto případě sklenice vody. Dehydratace způsobuje dále nervozitu a podráždění, poruchy soustředění a zhoršení výkonnosti, poruchy trávení a zácpu.

Možná vás to překvapí, ale dehydratace souvisí i s chutí na sladké. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Navíc při ztrátě vody začne tělo vyžadovat doplnění sacharidů, začne ztrácet energii a vy budete mít potíže se soustředěním.

Nezapomínejte tedy dodržovat pitný režim, a to nejenom v létě!

Pozor na dehydrataci, v létě je nejnebezpečnější!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!