Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
pestrý jídelníček / foto: shutterstock

Nikdy není pozdě zhubnout do plavek

S létem přichází čas krátkých sukní, topů a dní strávených u vody. Faldy, které se nám na těle po celý rok usazovaly, už tak jednoduše neschováme. Co je tedy raději shodit – a nejlépe na trvalo?

Nejprve si zjistěte, jak na tom jste

Snaha zhubnout by se měla opírat o pořádnou motivaci a sledovat realistické cíle. Na začátku vaší cesty k lepšímu tělu musíte zjistit, jaká by měla být vaše ideální váha, a s jak velkým problémem se vlastně potýkáte. Domácí váha vám řekne pouze to, kolik vážíte, nezjistíte z ní však nic o tom, jaký je ve vašem těle poměr tuku a svalů, ani kolik potřebujete shodit. Prvním pomocníkem vám proto bude BMI kalkulačka, s jejíž pomocí si na základě svého věku, výšky a váhy snadno vypočítáte tzv. BMI index

. Zjistíte tak, jestli se nacházíte v normě, trpíte nadváhou, podváhou či obezitou. Procento tuku si pak můžete nechat změřit u odborníka.

Pomáhají jednorázové diety?

Lidé, jež se snaží zhubnout, často propadají zázračným dietám v přesvědčení, že se zbaví deseti kil za týden. Tak rychlé hubnutí je nejen nezdravé, ale také prakticky nemožné. Obecně se doporučuje nárazové diety spíše nedržet. Jsou totiž většinou postaveny na výrazném snížení příjmu potravy, což sice funguje, ale škodí organismu, a jakmile dietu přerušíte, kila se hned vrátí. Existují ovšem i výjimky – diety, při nichž nehladovíte. My vám dnes doporučíme 3 účinné diety na hubnutí, které nepoškodí váš organismus. Patří k nim například oblíbená ketogenní dieta, která tělo přinutí začít spalovat vlastní tuky. Je založená na proteinech, které můžete libovolně doplnit zeleninou, a naopak zcela vylučuje sacharidy. Tělo se při ní dostane do stavu tzv. ketózy a čerpá energii z tukových zásob, takže hubnete i bez větší fyzické aktivity.

Zárukou dlouhodobé spokojenosti je zdravý životní styl

Nejúčinnější a jedinou správnou cestou ke krásné postavě je trvalá změna životního stylu. Není to tak děsivé, jak se vám možná na první pohled může zdát. Největší přítěží pro organismus jsou tzv. prázdné kalorie, které vás sice nezasytí, ale přidají pár kilo na váze. Typickým příkladem jsou slazené nápoje, sladké i slané pochutiny, jejichž konzumaci prakticky nepovažujeme za jídlo, a také bílé pečivo a hutné omáčky. Omezíte-li jejich příjem, bude to hned znát. Pro udržení optimální váhy nejezte velké porce naráz, rozdělte si denní příjem kalorií třeba do šesti menších jídel. Pokud chcete nejen zhubnout, ale i vyrýsovat svaly, bez sportu to bohužel nepůjde. Zhubněte na zadku a stehnech s účinnými cviky, jako jsou sprint, silové dřepy a výpady – a nejen na léto. Tělo máte jen jedno a je důležité, abyste se v něm cítili dobře po celý rok.

K tomuto článku není otevřena diskuze