Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
bezpečnost na pracovišti ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Nepodceňujte bezpečnost na pracovišti

Bezpečnost na pracovišti není možná prvním kritériem, podle nějž si vybíráme novou práci, přesto je však naprosto zásadní. Každý správný zaměstnavatel by ji proto měl dle svého nejlepšího vědomí a svědomí zajistit.

Přemýšlíte, jak nejlépe předejít rizikům v pracovním proceesu? Poradíme vám.

Dodržujte pořádek

Možná se vám to zdá jako banalita, ale pravidelný úklid na pracovišti může výrazně omezit riziko zranění. Samozřejmostí pak je udržovat volný prostor okolo nouzových východů, schodišť a v těsných prostorech. Dávejte pozor na to, jak jsou uloženy věci na regálech, umístění těžších předmětů a krabic do spodních polic pomáhá předejít zranění při jejich případném pádu. K dostání jsou bezpečnostní lišty a sítě, jimiž se pojistíte pro všechny případy.

Dbejte na hygienu

Toto pravidlo platí vždy, obzvláště důsledně je jej však třeba dodržovat v případě, že se na pracovišti vyskytují nebezpečné látky. Hrozí-li riziko kontaminace, zaveďte zvláštní instrukce pro různé úseky a v žádném případě nepoužívejte úklidové pomůcky z úseků s toxickým materiálem nikde jinde. I běžný prach na pracovišti však může být nepříjemným problémem pro alergiky a astmatiky, a navíc zvyšuje nebezpečí výbuchu, přijde-li do styku s těkavými látkami.

Pozor na alkohol

Za volantem je alkohol rizikem číslo jedna, používá-li tedy vaše firma motorová vozidla, nezapomeňte pořídit alkohol testery. Detektory alkoholu vás mohou uchránit nejen před nehodou, ale také před zbytečnými problémy, které při kontrole často zaviní zbytkový alkohol v krvi z předchozího dne.

Snažte se zamezit pracovním úrazům

Největší část úrazů na pracovišti vzniká kvůli obyčejnému zakopnutí nebo uklouznutí. Přitom se těchto zbytečných nehod lze snadno vyvarovat. Základem je neklouzavá podlahová krytina, pomůže také instalace zrcadel do nepřehledných míst. Zaměstnanci by měli hlásit znečištění nebezpečnými látkami, jako je olej. K vaší výbavě by měly patřit výstražné pásky, které na dostatečnou vzdálenost upozorní na nebezpečná místa. Dbejte také na to, aby zaměstnanci používali předepsané ochranné pracovní oblečení i obuv, zvláště při rizikových činnostech.

Buďte vždy připraveni na nutnost poskytnout první pomoc

Někdy ani při nejlepší vůli nelze úrazu zabránit preventivními opatřeními. Měli byste být proto připraveni i na eventualitu, že se skutečně stane nehoda. Vybavte se odpovídajícími zdravotnickými pomůckami a mějte vždy přítomen proškolený personál, schopný pomoci. Základem takového nouzového vybavení jsou lékárničky, v nichž vy neměla chybět dezinfekce, obvazy a další náplň, která se orientuje dle typu pracoviště. Chcete-li vsadit na jistotu, rozšiřte svůj sortiment o záchranářské vybavení, které sice možná nikdy nepoužijete, ale při vážných zraněních bude k nezaplacení. Sem patří například dlahy, krční fixační límce či zdravotnická nosítka.

K tomuto článku není otevřena diskuze