Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dýně / foto: shutterstock

Blíží se Halloween - jak nám dýně pomáhají ke zdraví?

Dýně je právem nazývána „královnou podzimu“. Tato zelenina je zázrakem pro naše zdraví i krásu. Zařaďte proto dýně do jídelníčku. Vybrat si můžete z několika druhů – dýni Hokkaido, máslovou nebo třeba špagetovou.

Dýně jsou plné vody, vitaminů a vlákniny. Naopak mají málo sacharidů a kalorií. Proto je můžete zařadit bez problému do jídelníčku i při redukční dietě. Všechny druhy dýní obsahují betakaroten, draslík, hořčík, sodík, selen, železo, chlór, fosfor, zinek a vitamín A. Dýně jsou také bohaté na bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny. Vysoký obsah kyseliny nukleové dokáže zabránit stárnutí buněk, a tak tedy zachovat vaši krásu. 

Nejen díky obsahu vlákniny pomáhá dýně při zažívacích potížích, podporuje vylučování škodlivých látek z těla a celkově posiluje imunitu, Může být dobrým pomocníkem při onemocnění žaludku, slinivky nebo sleziny. Působí také proti střevním parazitům, jako jsou roupy nebo škrkavky.

Vysoký obsah vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek dělá z dýně superpotravinu. Byly prokázány

Zdravé dýně
Zdravé dýně

pozitivní účinky v případě srdečních onemocnění či poruchách ledvin. Dýně mají močopudné a žlučopudné účinky. Pokud vás trápí časté záněty močových cest, onemocnění srdce, revmatismus nebo potíže se zažíváním, sáhněte po dýni. Odborníci dále zjistili, že dýně působí pozitivně na mužskou plodnost a stav prostaty.

Dýňová semínka jsou tradičně používána v lidovém léčitelství, a to především kvůli vysokému obsahu zinku. Ten je totiž nezbytný pro léčbu některých chorob. Právě zinek působí protizánětlivě, má pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku, dokáže urychlit hojení ran i zlomenin, pomáhá léčit kožní problémy (například ekzém) a posiluje imunitu. Semena jsou dále zdrojem železa, vápníku, lecitinu, vitamínu B, nenasycených mastných kyselin či fosforu.

Poměrně známý je dýňový olej, který je ze semen lisován. Ten dokáže člověku dodat potřebnou energii, posílit zuby, vlasy, nehty i trávicí trakt. Dále podporuje prokrvení mozku, působí proti kornatění cév, alergiím či astmatu. Podle odborníků může pravidelná konzumace dýňového oleje posloužit jako prevence vzniku rakoviny. 

Nejoblíbenějším a také nejzdravějším druhem dýně je dýně Hokkaido. Použití této dýně v kuchyni je také velmi snadná, protože ji nemusíte zdlouhavě loupat.

Dýňová dužina i semínka najdou své uplatnění také v kosmetice. Olej z dýňových semen se například používá k vlasovým zábalům, které mají zabránit vypadávání vlasů. Pokud máte slabé a lámavé nehty, potírejte si je pro posílení dýňovým olejem. Olej také pozitivně působí na pleť, kdy ji dokáže zjemnit, zklidnit a hydratovat. Sami si můžete připravit třeba dýňovou pleťovou masku – stačí dýni nastrouhat, smíchat s trochou zakysané smetany a citronové šťávy. Směs nechte na obličeji zhruba 20 minut působit a poté důkladně umyjte.

Blíží se Halloween - jak nám dýně pomáhají ke zdraví?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!