Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Autokina u nás: film, nebo sex?

Jistě je znáte z všelijakých teenagerovských filmů. Čerstvě šestnáctiletý chlapec s chmýřím ve tváři vezme za sto dolarů koupeného buicka a namíří si to přímo před dům své milé.

Té tatínek vedle několika trefných rad vtiskne do ruky kondom a starostlivým pohledem ji vyprovodí. Dcera mu totiž ještě před tím řekla, že jedou do autokina.

Film, nebo sex?
Otevřené prostranství s pořádným plátnem na jednom z konců do americké kultury zkrátka patří. Často přitom nejde jen o sledování filmů, ale také o vítanou příležitost si v určitém soukromí, a přesto na veřejnosti užít.

První autokino v USA vyrostlo již v roce 1933, doslova kultovní status ale získalo až v padesátých a šedesátých letech. Pak přišla éra hippies, kdy sexuální boom postihl i autokina a řada dnešních čtyřicátníků tak za svůj život vděčí vzplanutí vášně při sledování nějakého toho romantického slaďáku v autě.

Dnes už autokin výrazně ubývá, stále je ale navštěvuje poměrně pevné jádro příznivců. Nejsou už to převážně mladí, ale spíše nostalgičtí rodičové, kteří si chtějí zavzpomínat na svá pionýrská léta.

Velikost plátna se pohybuje kolem 600 čtverečních metrů, aby na něj dohlédli i diváci z vozů zaparkovaných dále. Za největší slávy autokin se na jedno promítání sjelo klidně přes tisíc vozů, což už vyžaduje určité zázemí.

Jen když je hezky
Na úplném počátku bylo zajištěno ozvučení pomocí několika centrálních reproduktorů. Později už auta dostávala menší reproduktory připevnitelné na okna. Dnes už technologie pokročila a používají se především sluchátka nebo dokonce zvláštní frekvence vysílání, kterou lze zachytit na autorádiu.

Nevýhodou autokin je odkázanost na dobré počasí, což znamená, že se promítá především v jarních a letních měsících, a to ještě jen za tmy. Pokud prší, výrazně se sníží viditelnost a zážitek je rušen pohyby stěračů.

V Evropě se autokina nikdy neprosadila tolik jako v Americe. Ani tam už ale jejich popularita není co bývala. Lidé si našli nové způsoby zábavy, a tak provozovatelé musejí sahat k laciným prostředkům přilákání publika. Mnozí z nich proto promítají pornofilmy a snaží se přivést zpět svého času nejvěrnější klientelu.

I v České republice funguje několik autokin. To nejstarší v Čermné nad Orlicí slouží už přes čtyřicet let. Zpočátku šlo jen o posezení, kdy přijelo maximálně deset aut, později už se jich ale objevila i stovka.

Kdo ví, třeba se někdy dočkáme renesance autokin.

Byli jste někdy v autokině?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 44