Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Posilujete? Budete plešatí!

Vědci varují, že svalovci, kteří hodně posilují, mohou sice dosáhnout vytoužené postavy, ale nejspíš za to zaplatí svými vlasy.

Zjistili totiž, že po cvičení s činkami se silně zvyšuje hladina testosteronu, který se dále rozkládá a vytváří sloučeninu, která je pro kořínky vlasů toxická. Výzkum ukázal, že muži, kteří zvedají činky už i jen třikrát týdně po 45 minut po dobu dvou let silně zvyšují pravděpodobnost, že jim brzy na hlavě nezbude ani vlásek.

Po každém cvičení se totiž úroveň testosteronu zvyšuje v průměru o 25 procent. Po půl hodině se vrací do normálu, ale je to až poté, co tělo zpracuje mužský hormon na chemickou sloučeninu zvanou DHT. Je ale dobře známo, že DHT, čili dihydrotestosteron, vede k oslabení kořínků vlasů a v průběhu času tak způsobuje, že vlasy rostou čím dál tím slabší. Kromě genů, které také hrají v plešatosti nezanedbatelnou roli, je DHT hlavní příčinou mužské plešatosti.

"Vídáme u nás čím dál tím více mužů kolem dvaceti a třiceti let, kteří pravidelně trénují s činkami. Nedá se pochybovat o tom, že posilování hraje v jejich problémech roli," říká jeden z odborníků na transplantaci vlasů z kliniky Rogers Medical Group. Jak uvádí list The Sun, posilování nevede k plešatosti jen u mužů - podobný efekt má i na ženy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 198