Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ošklivka Katka / foto: Shutterstock

Ošklivky to mají v životě těžší

Není to dobrá zpráva pro ošklivky po celém světě, nebo aspoň ty, jež se za ně považují. Výzkum totiž jasně prokázal, že lidská společnost staví krásu výrazně výš než inteligenci.

Krása až na prvním místě
Ideálním důkazem je soutěž na motiv "Nejslabší, máte padáka!". Trvalé pozorování tohoto pořadu dokázalo, že méně hezcí lidé jsou vyřazování dvakrát více než krásní. A to přesto, že na otázky odpovídají lépe než ti pohlednější.

Tato vrozená zaujatost přišla soutěžící velmi draho. Do dalších kol sice postupovali pěkní lidé, kteří ale zdaleka neměli takové vědomosti. Nakonec soutěžící přišli o tisíce liber na výhrách.

Studie publikovaná v magazínu New Scientist jde do hloubky a snaží se zjistit, proč jsou na tom hezcí lidé tak dobře.

Hezký člověk vydělá víc
Velmi překvapivá je třeba skutečnost, že objektivně krásný člověk vydělává o patnáct procent více než méně obdařený jedinec.

Jistě není třeba dodávat, že je také populárnější a v běžném životě úspěšnější. Zdá se, že tento fenomén není postaven na faktu, že by o sebe úspěšní lidí více dbali nebo že by si hezouni více věřili. Věc je mnohem jednodušší.

Podle vědců je zaujatost pro krásu jedním ze základních lidských instinktů. Nelze se pak divit, že ji lidé vyhledávají. Přestože toto pravidlo platí napříč pohlavími, muži krásu vyhledávají přece jenom ve větší míře. Samozřejmě zejména u žen.

Je to v nás
V závěrečných kolech zmíněné soutěže je žádána spolupráce. Vítěz si musí ze zbývajících soutěžících vybrat jednoho, se kterým má šanci se za určitých podmínek podělit o výhru. Ovšem to si žádá velkou kázeň a schopnost kooperovat.

Výherci ale tuto schopnost očividně přehlíželi a do závěrečného kola si obvykle brali nejatraktivnějšího člověka ze zbývajících.

V průměru se tak připravovali o 350 euro jen proto, aby vedle sebe na několik sekund měli někoho hezkého. Podle všeho je touha po kráse zakořeněna hluboko v lidech a pochází již z dávných dob, kdy byli krásní, respektive statní muži zárukou zdravých dětí – a opačně.

Současná společnost bažení po kráse ještě zdůrazňuje stavěním na odiv všech možných herců, zpěváků, modelek a dalších vyumělkovaných celebrit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 569