Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Singles jsou na tom stále lépe

Je lepší zůstat svobodný, nebo je výhodnější se oženit? Až do nedávna platilo, že ženatí jsou na tom lépe. Ale časy se mění...

Mnozí odborníci donedávna poukazovali na to, jaké výhody má pro lidské zdraví život ve dvojici. Jejich teorie se zakládala na faktu, že sezdané páry jsou jak sociálně, tak finančně lépe zajištěny. Nové studie zjistily, že rozdíl mezi manželi a lidmi žijícími single se stále zmenšuje.

Navíc zdravotní stav dospělých, žijících samostatně, se v posledních letech stále zlepšuje.

"Ženatí lidé jsou i nadále zdravější než neženatí, ale propast mezi nimi se stále zužuje, a to obzvlášť u mužů. Jedním z důvodů je lepší sociální podpora svobodných, než byla v minulosti," vysvětluje autor studie Hui Liu, profesor sociologie na Michiganské státní univerzitě.

Výzkumníci analyzovali údaje Národního zdravotního institutu za posledních třicet let a zjistili, že zdravotní stav single žijících lidí se zlepšil jak u žen a mužů, tak u bělochů i černochů. Zajímavé je, že zlepšení zaznamenali také u vdaných žen, zatímco u ženatých mužů zůstalo zdraví stejné.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 182