Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
La Princess / foto: Reuters

15metrový pavouk se procházel po městě

Být v tu dobu arachnofobikem v Liverpoolu jistě nebylo záviděníhodné. V rámci kulturních oslav města se na světlo světa dostal obří, patnáctimetrový pavouk.

Jako skutečný
Nejprve byl spuštěn z jedné budovy, aby se posléze procházel rychlostí tři kilometry za hodinu po městě a strašil kolemjdoucí.

Pavouk se jmenuje La Princess a je vyroben ze dřeva a oceli. Díky sofistikované hydraulice mohou inženýři ovládat jeho oči, končetiny i břicho.

magazin.cz

La Princess je největším a nejspektakulárnějším kusem umění tohoto druhu, který byl kdy ve Velké Británii prezentován. Na svědomí ho má francouzská firma La Machine. Výroba přišla na pěkných 1,8 miliónu liber, tedy asi 54 miliónů korun.

Umí toho více
Jeho funkce však nekončí procházením po městě. Bude součástí show, kde ukáže schopnosti provádět speciální efekty s vodou, ohněm a umělým sněhem.

Organizátoři doufali, že osloví velké davy lidí. Kolemjdoucí ale vyjadřovali spíše zmatení než fascinaci. Aby toho nebylo málo, motoristé u pavouka zastavovali, čímž působili dopravní komplikace.

magazin.cz

Ohromný pavouk je vytvořen podle vzoru jeho reálných protějšků. I proto má na padesát os pohybu, díky kterým pochoduje a leze jako opravdový pavouk.

Město Liverpool se ale možná dopustilo zásadní chyby. Vyšlo totiž najevo, že značnou část do pavouka investovaných prostředků zaplatí daňoví poplatníci. Někteří to nazývají nehorázným plýtváním.

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 562