Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Voda v PET lahvích? Je zbytečná!

Bez vody se žít nedá, o tom žádná. Do budoucna nás nejrůznější odborníci straší, že vody bude málo a války se povedou právě o ni, nikoliv o ropu. Zatím se ale zdá, že je tomu úplně jinak. Vody je totiž nějak hodně.

Kohoutek leží ladem
Tedy aspoň v našich vyspělých končinách. V obrovském množství se voda povaluje v supermarketech, odkud si ji lidé odnáší po kartonech. Přitom by doma mohli otočit kohoutkem a napít se vody stejně kvalitní, ale o poznání levnější.

Kdo by byl řekl, že se na vodě dají vydělávat miliardy. Vždyť i v obchodě stojí jen pár korun a málokdo se pozastavuje nad tím, že je to v poměru k nabízené hodnotě strašně moc. Výrobce balených vod totiž tekutina stojí mnohem méně. Navíc jde o byznys skoro bez rizika. Lidé vodu pít nepřestanou, i kdyby byla finanční krize sebevětší. A vypijí jí hodně.

Jedno riziko tu ale přece jenom je, jenže je v současnosti tak marginální, že s ním výrobci balených vod přestali počítat. Jde samozřejmě o vodu z kohoutku, která je naprosto stejná, v některých případech dokonce lepší než její sestřička v plastové lahvi.

Životní styl
Spousta uvědomělých lidí se nad tímto stavem pohoršuje. Například Angličan Joshua Blackburn z eticko-komunikační organizace Provokateur. „Balená voda je jedním z nejhorších symbolů konzumního stylu života. Je prostě bláznivé, že si lidé kupují vodu, když mají levnou a bezpečnou alternativu doma.“

Kořeny koupěchtivosti vody jsou v lidech ale pevně usazené. Z nějakého důvodu nám kupovaná voda připadá lepší. Zřejmě proto, že za ni musíme vypláznout peníze a nejsme zvyklí něco, obzvlášť tak důležitého, dostávat (skoro) zadarmo.

magazin.cz
Joshua každopádně nehodlá zůstat jen u zhrzených slov a rozjel kampaň za kohoutkovou vodu. Jeho organizace začala vyrábět speciální nádoby, do které si lidé mohou čepovat vodu z kohoutku.

Tyto nádoby jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který nevypouští škodlivé látky jako množství PET lahví. Možná jste nevěděli, že tyto lze bezpečně použít jen zhruba desetkrát, pak začnou vylučovat větší množství škodlivin. Takže dávat dětem do školy pití v jedné flašce celý rok opravdu není rozumné.

Změna v nedohlednu
Speciální nádoby jsou navíc plně recyklovatelné, což se o plastových lahvích říci nedá. Jen si představte, jaké znečištění vzniká jen z každodenní konzumace balené vody.

Spousta lidí vám řekne, že balená voda lépe chutná. Tady jde ale spíše o zvyk, který je v tomto případě železnou košilí. Je však pravdou, že v některých částech Prahy je voda hodně chlorovaná, takže tu rozdíl cítit je.

Ale jinde by to neměl být nejmenší problém. Například v britském průzkumu skončily vodárny na celkovém třetím místě co do subjektivní chutě.

Pokud si myslíte, že „značkové“ vody typu Evian jsou o mnoho lepší a ospravedlňují tak svou cenu, jste vedle. Rozdíly oproti vodě z kohoutku jsou minimální. Takže by se dalo hovořit téměř o posedlosti značkami.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 125