Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Innervision / foto: Shutterstock

Recyklovatelné kolo z plastu

Pokud se domníváte, že jízdní kola jsou kdovíjak ekologická proto, že neběží na pohonné hmoty, nýbrž na lidskou energii, máte pravdu jen zpola.

Kola se z něčeho musí také vyrobit, a když se pak vyhazují, je to pro životní prostředí také docela velká rána, jelikož použité materiály nejsou zrovna přírodní.

Jízda na použitých plastech
Ovšem pohledné kolo b/w Innervision je na tom jinak. Hlavní rám je vyroben z polypropylenu. To sice také není přírodní materiál, ale rozhodně se dá jednoduše recyklovat a dále použít.

Za konceptem stojí mladý designér Matt Clark, jehož ideologie se halí do zelených barev. Prototyp byl sice vyroben z čerstvých plastů, ovšem Matt se dušuje, že jakmile bude jeho nápad patentován, na výrobu bude využito pouze plastového odpadu.

magazin.cz

Duální povaha (vnější a vnitřní) hlavního rámu umožňuje poměrně flexibilní a pohodlnou jízdu. Potvrdilo to několik šťastných testerů, rekrutovaných z tábora bicyklových „commuters“ (ti, co dojíždějí do práce).

Nerezaví a je levné
Toto kolo má ale i další výhody. Nebude vám rezavět, ani když ho necháte v dešti. Ještě lepší zprávou ale je, že výrobní proces je velmi snadný a plasty není nutné složitě svářet jako rámy z hliníkových slitin.

magazin.cz

Navíc je kolo naprosto skladné, protože je možné ho rozebrat na jednotlivé části například tehdy, když s ním dlouho nehodláte vyjet.

Ještě zbývá dořešit problém polypropylenového materiálu, o kterém je známo, že kvalitativně strádá, když je dlouhodobě vystaven slunečním paprskům.

magazin.cz

Příjemné je, že nejde o nějaký výstřelek pro ekologické milionáře. Naopak – toto kolo by si měl dovolit každý, protože bude ještě levnější než jeho klasický protějšek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 99