Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kila dolů! Nejlepší fitness sporty

Rádi posedíte s přáteli u pivečka, vínečka a dáte si k tomu nějakého toho utopence?

Nebo jste labužníci, kteří nemohou odolat francouzským sýrům? Či jste snad správní Češi a pětkrát týdně si neodepřete klasiku knedlo, zelo, vepřo? My vám to vymlouvat nebudeme, ale všechna tato lákadla a podléhání jim s sebou přináší důsledky.

Kromě jakýchsi abstraktních pouček, že je to tučné a nezdravé, se dostaví především jedna konsekvence – člověk tloustne. A tloustne o to více, oč více se při svém zaměstnání či každodenní činnosti nehýbe. Pokud nejste zrovna dřevorubci, asi všechny ty spořádané dobrůtky nespálíte.

V takovém případě nezbývá než vyrazit do některého z fitness center a dát si do těla. Fitness centrum není jen posilovna a skutečně tu nemusíte vláčet stokilové činky a ohrožovat své zdraví z druhé strany. Stačí si najít vlastní program, kterých je stále více. Nabízíme některé varianty.

Indoor Rowing
Vedle spinningu, jógy či aerobicu se o něm příliš nemluví a člověk, který nikdy nebyl ve fitness centru tak o „indoor rowingu“ moc neví. Nejde ale zase o takovou novinku, ovšem v poslední době se začíná dostávat do módy. Ve zjednodušeném popisu jde o veslařský trenažér.

Výhodou je, že se s ním dá začít i bez kdovíjaké fyzické kondice, a přesto vám protáhne většinu svalů v těle. Intenzita veslování je volitelná a jeho velkým plusem je, že na rozdíl od běhání či spinningu skutečně zatěžuje více pohybových aparátů a navíc je k nim šetrnější.

Veslaři by se rádi v popularitě spinningu vyrovnali, a tak několik fitness center nabízí už i speciální programy pro skupiny s instruktorem.

Spinning
Tak tohle už je skutečná klasika i v českých luzích a hájích. Holdují jí jak mladé ženy, tak ostřílení manažeři. Zkrátka ideální způsob vybití v hektickém městském prostředí. Jezdí se ve skupinách deseti až patnácti lidí, které jsou vedeny zkušeným instruktorem, jenž ovlivňuje intenzitu programu.

Spinning se do kurzu dostává většinou s přicházející zimou, kdy klasické kola zůstávají uložena ve sklepě. Ovšem stále více mu lidé propadají i v jiných ročních obdobích. Je prostě pohodlnější zajít do fitka a hodinku si zajezdit pořádně natvrdo, než prohánět bicykl desítky kilometrů než se dostanete do trochu náročnějšího a přijatelného terénu.

Tae-bo
Název připomíná jedno z těch ostrých bojových umění, ale nenechte se oklamat. Na tohle nepotřebujete být žádný drsňák, i když Tae-bo skutečně kombinuje prvky boxu, taekwonda, ovšem míchá je s tanečním aerobikem, takže se jede pochopitelně na hudbu.

Berou jím zavděk i muži, kteří si přece jen nemusí připadat tak zženštile jako na některém z klasičtějších druhů aerobiku. Navíc jim přece jen nabízí rozmanitější vyžití a hudba je dokáže vyburcovat k nebývalým výkonům. Kromě velmi pozitivních vlivů na většinu tělesných partií se u Tae-bo skvěle odreagujete.

Fit Capoeira
Pakliže jste někdy byli v Brazílii, pravděpodobně jste na ulici viděli skupinky lidí předvádějících nejrůznější, často velmi odvážné kreace. To byla nejspíše Capoeira – mix tance a bojového umění. Fit Capoeira zdůrazňuje kondiční prvek a sestává z řady kopů, tanečních kroků, ale i akrobacie. Začátky jsou skutečně krušné, jelikož jde o něco, co jste pravděpodobně nikdy nezažili.

Ale kromě skvělého pocitu, že ovládáte cvičení, které se tu ještě zdaleka neprofláklo, si enormně zlepšíte kondici a také motoriku. Pokud se do Capoeiry skutečně zažerete, připravte se na to, že vám může změnit život. Pojí se s ní totiž také specifická filozofie. Aneb jak dojít k harmonii těla a ducha.

Pilates
A abychom nebyli příliš maskulinní a něčím uspokojili i něžné pohlaví, doporučíme mu Pilates. Protáhnete si při něm svaly v celém těle, a až získáte trochu těch zkušeností, budete se moci v náročných kreacích pustit i do meditace.

Na první pohled to tak nemusí vypadat, ale tento program dost pomáhá kondici i stavbě problematických partií. Kromě toho prospívá dýchacím funkcím a rovnováze. Kdo zkusil, pravděpodobně potvrdí, že namísto abyste se po cvičení cítili unavení, jste nabití energií.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 180