Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Za 10 tisíc hodin můžete být géniem

Říká se, že génius je sestaven z jednoho procenta talentu a 99 % pořádně propocené píle.

Jistě, najdou se i výjimky, ale vědci zjistili, že na to, abyste se stali výjimečnými, potřebujete průměrně 10 000 hodin, které investujete do rozvoje svého talentu.

Talent až na druhém místě
Tak dlouho trvá těm nejlepším z nejlepších, aby byli skutečně nejlepší ve svém oboru či disciplíně. Platí to pro jak pro sportovce, tak pro houslisty.

Talent a štěstí jsou rozhodně důležitými komoditami, ale ještě důležitější je tvrdá práce, kterou do nich investujete. Právě ta podle vědců dělá rozdíl mezi dobrým a špičkovým. Dobrých je samozřejmě relativně hodně, ovšem špičkových naprosté minimum.

Studie dlouhodobě zkoumala mladé houslisty, a to od pěti let jejich věku. V prvních rocích trénovali zhruba dvě až tři hodiny denně, později to bylo ještě více. Ovšem platilo, že ne každý tomu věnoval stejně času.

Dlouhá cesta k mistrovství
Ve dvaceti letech věku se ukázal rozdíl. Do elity patřily většinou ti, kteří odehráli deset tisíc hodin, zatímco ti, kteří odcvičili třeba jen osm tisíc hodin, spadli jen mezi ty dobré.

„Vypadá to, že mozku trvá deset tisíc hodin, než v některé disciplíně dosáhne mistrovství,“ říká k tomu neurolog David Levitin v rozhovoru pro BBC.

Pokud tak chcete být výjimeční a stále se vám to nedaří, nevěště hlavu, vezměte stopky a odměřujte si hezky deset tisíc hodin a doufejte, že si ve vašem případě toto pravidlo nevybere výjimku. Nebo si chcete ten život přece jen raději užít?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 104