Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Na sny se budeme dívat na obrazovce

Sníte například o zasněžených Vánocích? Vědci budou již brzy schopni tuto kouzelnou a jistě malebnou scenérii vykreslit na obrazovce počítače, jen co upadnete do sladkých dřímot.

Vědecký průlom
Skupina japonských vědců publikovala v americkém magazínu Neuron zásadní studii. Prý se jim povedlo zobrazit obrázky z lidského mozku ve vizuální podobě.

Zatím jde sice jen o jednoduché obrázky a črty, to je ovšem dáno tím, že technologie je teprve v plenkách. Jen co se trochu rozvine, bude schopná zobrazovat kompletní sny, tvrdí vědci.

Ostatně, už tohle je průlom v dějinách vědy. Je to vůbec poprvé, co se někdo do lidského mozku dostal tak hluboko, že dokáže vizualizovat jeho aktivitu.

„S použitím této technologie bude možné zaznamenávat a znovu přehrávat subjektivní obrázky, které lidé vidí ve svých snech,“ píše se ve studii.

Zachycení signálů
Když se člověk podívá na nějaký objekt, oční sítnice rozezná obrázek, který je převeden do elektrických signálů, jež putují dále do mozkové kůry zabývající se zpracováním viděného.

Tým vědců uspěl především v tom, že dokázal zachytit ony signály na jejich cestě. Tím pádem s pomocí složité technologie sám může zpracovávat to, co lidé vidí.

Z dosud neobjasněného důvodu jsou sny spjaty se silnou aktivitou očí. Nejčastěji vyjadřovanou emocí ve snech je přitom úzkost.

Zatím je celá věc sice v plenkách, ale dovedeme si představit, že se za pár let budou prodávat přístroje, zaznamenávající sny, jež si pak budete moct promítnout jako v kině. A konečně tak přesně vědět, co se vám zdálo. Do nové etapy by tím pádem mohlo vstoupit i vykladačství snů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 224