Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jak se zbavit stresu cvičením

Do posilovny se chodí z několika důvodů. Většina lidí ji navštěvuje buď proto, že chce vypadat dobře a ohromovat okolí svou muskulaturou. Nebo proto, že chce být zkrátka dlouhodobě zdravá.

Stále větší je ale skupina těch, kdo se cvičením zbavují stresu. Pravidelný stres je totiž velmi špatným průvodcem životem. Snižuje sílu, pracovní výkon a může vést i k chronickým chorobám, například srdce.

Proto je důležité se stresu bránit. To se jednodušeji říká, než provádí. Existují však poměrně přístupné způsoby cvičení, kterými se stresu spolehlivě zbavíte.

Kickbox a box
Hodiny boxu a kickboxu se v dnešní uspěchané době plní skutečně rychle. Nejenže tyto sporty pomáhají rychle tvarovat postavu, ale jejich prováděním vyplavíte spoustu endorfinu a budete se zkrátka cítit dobře. Na výběr je celá řada typů: tradiční kickbox, jiujitsu, taekwondo, judo nebo třeba i obyčejné karate.

Intenzivní sprinty
Sprintovými tréninky rovněž docílíte toho, že vám po těle rychle bude proudit endorfin. Doporučuje se běhat krátké a rychlé úseky, do kterých dáte všechno. Ty potom kombinovat s chodícími pasážemi. Pro nejlepší výsledky jsou vhodné patnácti až dvacetiminutové běhy s třiceti až šedesátisekundovými intervaly. Dobře se tak zbavíte nejen stresu, ale i zlosti.

Hluboké dýchání
Tradičním zabijákem stresu je jóga, která je i v tuzemsku stále oblíbenější. Ale ne každý na ní má chuť nebo čas. Docela pomůže vzít si i jeden zásadní element z jógy – hluboké dýchání. Tím se stresu dá zbavit vcelku úspěšně. Je třeba si najít jen klidné místo a koncentrovat se výhradně na práci plic. Dýchání byste měli věnovat aspoň deset minut několikrát týdně.

Dlouhé běhy
Je to časově náročnější než krátké sprinty, avšak výsledek je podobný. Dlouhým během nepomůžete jen tělu, ale velmi výrazně také psychice. Už proto, že si při něm vyčistíte hlavu a zamyslíte se nad opravdu podstatnými věcmi. Endorfinu sice v tomto případě trvá déle, než se vyplaví, ale jakmile se to podaří, budete se cítit takřka euforicky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 39