Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chlapec má osm končetin a dva žaludky

Nepálský chlapec jménem Risab bez operace brzo zemře. Během vývoje se totiž spojil se svým dvojčetem a po narození tedy má nejen čtyři ruce a čtyři nohy, ale i dva žaludky.

Matka trpěla bolestmi již pět dní před porodem a po těžké zkoušce byla notně vyděšená, když poprvé uviděla svého potomka. Už v průběhu těhotenství pozorovala, že její břicho nevypadá jako při jejich předchozích těhotenstvích.

magazin.cz

Situaci ještě komplikuje víra obyvatel, že je dítě reinkarnací hindského sloního boha Ganesch. Od jeho narození putují tisíce domorodců do himalájské vesnice jen proto, aby je mohli spatřit a uctívat. Šestiměsíční Risab se svým bezhlavým parazitujícím dvojčetem se totiž podobá malbám zobrazujícím tohoto boha.

Důvod obrovské pozornosti spočívá podle místního učitele v neschopnosti pochopení tohoto lékařského jevu místními obyvateli venkovského Nepálu. Někteří z místních ovšem v dítěti vidí důvod pro zpoždění monzunových dešťů. Rodiče si i proto přejí, aby Risab měl normální tělo. Případná operace je velice náročná a cenou přesáhne 50 000 dolarů. Ty rodina z chudého Nepálu samozřejmě nemá.

Spojená dvojčata se vyskytují přibližně jednou za 200 000 porodů a šance na přežití bývá kolem 25%.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 668