Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Proč se lidé líbají?

Co se vlastně skrývá za líbáním.

Vědci, kteří studují líbání, nejsou zcela jednotní v názoru, kde a jak vlastně vzniklo. Má se ale za to, že prapůvodem bylo předávání rozžvýkané potravy matkami svým dětem. Z líbání jako způsobu přežití se postupně stal společenský rituál, vyjadřující náklonnost.

Postupný vývoj
Za tu dobu se ale líbání skutečně hodně vyvinulo. Od předávání kousků potravy přešlo k předávání důležitých signálů. Líbání spojujeme s romantikou a utvrzujeme jím dlouhodobá partnerství. To vše ale opět s cílem přežití, tentokrát druhového. Líbání je jedním z důležitých prvků úspěšné reprodukce, byť k ní samo o sobě přímo nepřispívá.

Při líbání se k partnerovi můžeme dostat tak blízko, že ho dokážeme jistým způsobem poznat. Ne snad vědomě, ale pomocí feromonů. Ty nám podvědomě napoví, zda je ten, koho líbáme, ten pravý a zda s ním má cenu jít dál. Přestože si to vše nemusíme hned uvědomovat, hraje to velmi důležitou roli.

Potřebné čichání
Tak blízké přiblížení, které vyžaduje líbání, samozřejmě dovoluje i přičuchnout k partnerovi. Jak ukázala řada výzkumů, pot je dalším důležitým indikátorem, z nějž lze podvědomě vyčíst genetickou výbavu jedince. Jeden test spočíval v tom, že ženy čichaly k propoceným tričkům mužů a ukázalo se, že si dokázaly jen podle čichu vybrat ty, jejichž genetická výbava co nejlépe odpovídá té jejich, to znamená, že je maximálně odlišná – to zajišťuje zdraví a dobrou imunitu potomků.

Možná se vám už stalo, že se první líbačka prostě nepovedla, tak jste to prostě rovnou zabalili. Vězte, že to nebylo tím, že někdo z vás neuměl líbat, prostě jste si „nevoněli“.

Co muži a ženy
Výzkumy ukázaly i další zajímavé věci, například tu, jak muži a ženy vnímají líbání. Zatímco ženy na něj kladou opravdu velký důraz a nešly by do sexu bez předchozího líbání, muži by to klidně udělali a dokonce by souložili s těmi, s nimiž nebylo líbání úplně to pravé.

To celkem odpovídá evolučnímu vývoji, kdy se ženy staly vybíravějšími stvořeními, které pro své potomstvo hledají to nejlepší, zatímco cílem mužů je zasít své sémě na co možná nejvíce místech.

Známou věcí také je, že s francouzským líbáním, tedy se zapojením jazyků, začínají obvykle muži, protože ve slinách je obsažen testosteron zvyšující touhu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 121