Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Skandální odhalení. Pitím vody ztloustnete!

A ke všemu můžete mít problémy s plodností.

Je možné tloustnout z vody? Už samotná otázka působí hodně absurdně a připomíná přinejlepším nějakou metodu učení New Age.

Vodou k vyšší váze
Vždyť co může být pro organizmus přirozenější a zdravější než přijímání nejdůležitější tekutiny, kterou potřebujeme k životu?

Voda je základní komponentou našich buněk a je zásadní součástí chemických procesů v lidském těle. Jen těžko najdete něco tak osvěžujícího jako vychlazenou sklenku perlivé vody.

Na úvodní otázku tak je poměrně jednoduché odpovědět – nikoliv, z vody není možné tloustnout. Tak to skutečně je. Jenže voda, kterou obvykle pijeme, není zrovna čirá a čistá. Ačkoliv je nevidíme, ukládá se v ní celá řada nečistot. Aby byla voda průzračná a poživatelná, o to se postarají čističky, ovšem stále ještě neumíme odstranit všechny nečistoty, které ve vodě jsou.

A právě tyto nečistoty, v nichž jsou pochopitelně nejrůznější mikroby, způsobují lidem zdravotní komplikace. Navíc mohou spustit i proces nabývání na váze.

Je v ní estrogen

Chemikálie přítomné ve vodě, která má sama o sobě nula kalorií, mohou rozhodit hormonální hladinu a zvýšit tak šance, že přiberete.

Přestože se stále hlasitěji hovoří o tom, že je vhodné pít vodu z kohoutku, experti upozorňují, že se v ní mohou nacházet látky jako třeba estrogen. To je hormon stimulující vývoj tělesných znaků ženskosti. Zároveň je ale obsažen v antikoncepčních pilulkách a kromě toho přispívá k většímu akumulování tuku v těle.

Řešením by mohlo být kupovat vodu v lahvích. Ale ani ta často neplní přísná zdravotní kritéria, navíc po otevření a odložení pro pozdější použití hrozí, že se do lahve dostanou další bakterie.

Základem by tak mělo být obstarání si kvalitních filtrů do vodovodů a nenechat balenou vodu příliš dlouho odstávat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 77