Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Hit letošního léta: Bílé jahody!

Není jahoda jako jahoda. A ta bílá se od té klasické červené liší nejenom barvou...

Tak trochu jiný ananas
Nový druh ovoce, kterému se ve Velké Británii říká pineberry, je na pultech zelinářství naprostou novinkou. Ovoce vypadá jako jahoda, ovšem jako jahoda nechutná.

Když se totiž zakousnete do této šťavnaté pochoutky, ucítíte jinou sladkou chuť. Pineberry, jak už anglický název napovídá, chutná totiž po ananasech!

Dovoz: Plevel z jižní Ameriky
Ačkoliv v Evropě jsou „bílé jahody“ naprostou novinkou, v Jižní Americe je zná skoro každé malé dítě. Ovoce tam roste téměř všude a místní si ho dopřávají jako osvěžující pochoutku v parných letních dnech.

Není proto divu, že tato jihoamerická lahůdka neunikla pozornosti evropských dovozců ovoce a zeleniny. Poprvé ji na „starý kontinent“ přivezli Holanďané a to před sedmi lety. Její velký boom však začal teprve tento rok.

Když uzrají až doběla

Velkému zájmu spotřebitelů samozřejmě odpovídá i cena – stopětadvacetigramový balíček „bílých jahod“ stojí kolem 115 korun. „Pineberries jsou menší než klasické jahody,“ vysvětluje britská odbornice Nicki Bagoot a pokračuje: „Ovoce se pěstuje ve speciálních sklenících. Nejdříve je zelené a až později dozrává do své klasicky bílé barvy. Jahůdky se sbírají, až když mají na sobě tmavě červené tečky.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 53