Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hatice Kocamanová / foto: repro Metro

Poznejte nejmenší ženu světa

Měří pouhých 71 centimetrů.

Ačkoliv trpět trpasličím syndromem a ještě nejvíce na světě není žádná velká životní výhra, jednu výhodu to přeci jen má – lidé vás budou znát.

Konečně ji uznali
Když se totiž vyhlašují nejmenší lidé světa, vzbuzuje to tradičně velkou pozornost. A stejně tak je tomu v případě Hatice Kocmanové, která ve svých jednadvaceti letech získala titul nejmenší ženy na světě. Dosáhla ho se svými 71 centimetry vzrůstu.

„Vždycky jsem doufala, že mě svět pozná,“ řekla o výhře Hatice Kocamanová z Turecka, která váží pouhých 6,8 kilogramu. Tedy tolik jako několikaměsíční kojenec.

„Bylo to těžké, když jsem byla v dětském věku, protože moji spolužáci měli ve zvyku si ze mě utahovat.“

„Ale nyní jsem slavná díky svému vzrůstu, což mě činní vyšší,“ dodává zjevně spokojená Hatice.

Celkově nejmenší není
Mezi muži a ženami je ale Hatice teprve druhou nejmenší osobou světa. Prvním je paradoxně muž. Jedná se o Nepálce Khagendru Thapa Magara, který měří pouhých 67 centimetrů a váží 6,5 kilogramu.

Hatice žije se svými rodiči. Po porodu prý vypadala zcela normálně a nejevila žádné známky abnormality. Problémy se začaly projevovat až po prvním roce věku. Přesto Hatici trpasličí syndrom diagnostikovali teprve před dvěma lety.

Lékaři mají za to, že její malý vzrůst může být důsledkem kombinace špatných genů obou rodičů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 75