Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Nosil džíny 15 měsíců, aniž by je vypral!

Zpočátku to byl vědecký experiment. Pak se ale z toho stala vášeň. Kanadský student Josh Le se už podruhé snaží překonat svůj osobní rekord – v co nejdelším nošení nepraných džín!

Džíny – semeniště bakterií?
Josh Le, student Univerzity ve městě Alberta, se rozhodl k bláznivému experimentu – od září 2009 do prosince 2010 nosil stejné džíny, aniž by je jakkoli čistil nebo pral.

Důvodem tohoto počinu byla studentova touha zjistit, kolik bakterií se v jeho kalhotech za tu dobu nastřádá...

Denimová mapa
Josh Le si na svůj pokus vybral pořádné kalhoty z tvrdé džínoviny, za které zaplatil 165 dolarů. Za celou dobu experimentu je měl 330krát na sobě.

„Když nosíte stejné džíny skoro každý den, má to i své výhody. Neřešíte, co si vzít na sebe,“ směje se Le a dodává: „Jednou se mi stalo, že jsem jedl grapefruit a ovocná šťáva mi vyprskla na kalhoty. Na chvíli jsem cítil, jak se mi úplně zastavilo srdce.“ Pravda, po roce nošení byly jeho modráky pěkně zdobené různými fleky.

magazin.cz

Mráz džíny nespálí
Jak se ale zdá, vzhled kalhot nebyl jediným problémem, který „džínového vytrvalce“ trápil. „Když si delší dobu neperete oblečení, začne smrdět... Proto jsem každé ráno džíny kontroloval, jestli nezapáchají,“ svěřuje se Le.

A když zapáchaly? Student měl na to recept – zabalil kalhoty do tří igelitových tašek a šoupl je na několik hodin do mrazáku.

Příznivci a odpůrci
Zatímco Joshovi rodiče byli ze synova záměru mírně řečeno v šoku, jeho profesorka z univerzity – Rachel McQueenová – si svého studenta považovala. „Jsem z něj nadšená. Líbí se mi jeho zvídavost a touha po poznání.“

Jakmile uběhlo kýžených 15 měsíců, Le odnesl své džíny do laboratoře, kde společně s profesorkou McQueenovou zjišťovali situaci.

Rachel McQueenová odebrala z kalhot potřebné vzorky a přemluvila studenta, aby si své modráky vypral a znovu je 14 dní nosil.

Jak často džíny prát?
Výsledky byly v obou případech velmi podobné. „Na džínách jsme našli kožní bakterie, které však nejsou nějak zvlášť nebezpečné. Proto si myslím, že časté praní kalhot není až tak potřeba. Patnáct měsíců je samozřejmě extrém, ale házet kalhoty do pračky po každém nošení mi přijde také zbytečné. Časté praní navíc snižuje životnost džín,“ říká McQueenová.

Znovu a déle
Josh Le si po tomto experimentu přišel na své – k Vánocům dostal od svých bratrů nové džíny. „Věděli, že něco takového potřebuju. Ani ty nové jsem ale ještě nestačil vyprat. Začal jsem je nosit prvního ledna a do dnešního dne ještě nepoznaly prací prášek,“ chlubí se Le.

Podnikavý Kanaďan se vsadil se svým kámošem, kdo z nich bude nosit neprané džíny co nejdéle. „Sága pokračuje,“ říká Le, který má v této disciplíně už leccos za sebou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 27